Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Razia na škole vo Fiľakove: Policajti našli drogy
Zdielať na

Razia na škole vo Fiľakove: Policajti našli drogy

FIĽAKOVO / Policajnú akciu na odbornej škole vo Fiľakove (okres Lučenec) sa podarilo dobre utajiť. Po razii zameranej na drogy zrejme budú mať problémy dvaja študenti. Jeden z nich skrýval pod radiátorom sušené rastlinky, u druhého našli špeciálne upravenú fľašu, takzvané bongo.

Podozrenie sa potvrdilo

8 hodín 10 minút. Presne v tomto čase vošli do školy policajti so služobnými psami. Naraz obsadili všetky triedy a učebne. Iniciatíva vzišla od vedenia školy. Mali podozrenie, že niektorí študenti užívajú drogy. Policajná akcia to mala potvrdiť, alebo vyvrátiť.

"Nešlo o náhodnú akciu. Organizovali sme ju spoločne s políciou vyše mesiaca. Som rád, že to neuniklo na verejnosť," uviedol riaditeľ strednej odbornej školy Attila Varga.

Našli drogy

To, že o tejto dlho a dôsledne pripravovanej akcii študenti netušili, svedčia aj podozrivé látky, ktoré sa podarilo policajtom nájsť a zaistiť. Sušené rastlinky zabalené v pokladničnom bloku boli skryté pod radiátorom. Dobrovoľne ich vydal 16-ročný mladík. V dielni zase objavili špeciálne upravenú fľašu, zvanú bongo, na spodku školského vaku boli roztrúsené zvyšky zelenej rastlinky.

Patrili 20-ročnému mužovi nadstavbového štúdia. Zrejme išlo o drogy, ktoré podľa všetkého obidvaja užívajú. "Študenti sa podrobili toxikologickému vyšetreniu, ktoré malo pozitívny výsledok," upresnila hovorkyňa krajskej polície Banská Bystrica Petra Vašková.

Trestný čin a vyhadzov zo školy

Polícia už síce začala trestné stíhanie pre drogovú trestnú činnosť, mužov však zatiaľ neobvinili. Podstatné budú výsledky expertízy. Ak expertíza potvrdí, že išlo naozaj o drogy, žiaci budú musieť znášať dôsledky.

Okrem toho, že budú čeliť obvineniu z trestného činu, trest ich zrejme neminie ani zo strany vedenia školy. "Je to hrubé porušenie školského poriadku, za tento priestupok môže byť žiak vylúčený zo školy," dodal riaditeľ Attila Varga.

Drogová prevencia

Pedagógovia tejto školy prevenciu nezanedbávajú. Každoročne organizujú výchovné koncerty na protidrogovú tematiku, pravidelné sú aj prednášky ohľadom užívania a škodlivosti drog.

"Najúčinnejšie je zamestnanosť. To znamená zamestnávať deti zmysluplne. Organizujeme asi 14 krúžkov. Pokiaľ sa zmysluplne zabáva, respektíve plní nejaké úkoly, nesiaha na drogu," myslí si riaditeľ strednej odbornej školy Attila Varga.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy