Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Masár, odsúdený na doživotie, požiadal o prepustenie
Zdielať na

Masár, odsúdený na doživotie, požiadal o prepustenie

BRATISLAVA / Poliaci sú pobúrení tým, že sa na slobodu zrejme čoskoro dostane masový vrah a pedofil. Ten sa už nechal počuť, že v krviprelievaní bude pokračovať. Na Slovensku sa môže stať niečo podobné. Portál topky.sk vo štvrtok informoval, že o prepustenie z basy požiadal Ľubor Masár - prvý odsúdenec na doživotie. Na slobodu by sa mohol dostať už budúci rok.

Brutálne znásilnil ženu

Ľubor Masár, okrem iných trestných činov, spolu s komplicom brutálne znásilnil ženu a následne ju zaškrtil jej opaskom. Jej manžel útok len zázrakom prežil. Stalo sa to na parkovisku v Rakúsku len pár mesiacov po ich prepustení na slobodu vďaka Havlovej amnestii.

Masár sa chce dostať na slobodou po 25-ich rokoch. "Čo sa týka Ľubora M., bolo vedené konanie, ktoré je právoplatné skončené 9.1.2014. Odsúdený zobral svoju žiadosť späť," uviedla hovorkyňa Krajskej prokuratúry v Bratislave Andrea Blašková.

Masár, ktorý si trest odpykáva na hrade v Leopoldove totiž o prepustenie žiadal predčasne. Na ďalší pokus si ešte počká. Odsúdených na doživotie je momentálne 41 mužov. Len traja z nich na slobodu nemajú nárok. V rovnakom čase ako Masár, ale o ňu bude môcť požiadať aj jeho komplic Ján Molnár. "Od Jána M. sme zatiaľ žiadnu žiadosť o podmienečné prepustenie nedostali," dodáva Blašková.

Legislatíva je dostatočne prísna

Obaja sa dopustili viacerých trestných činov. Molnár mal v registri až 9 záznamov. Posledný skutok bol však obzvlášť brutálny a je otázne či stále nebudú hrozbou pre spoločnosť. Zákon je ale na ich strane. "Našu legislatívu v tejto oblasti považujeme za dostatočne prísnu a primeranú," uviedla hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová.

Rozhodovanie o prepustení takéhoto odsúdeného na slobodu je náročný a zodpovedný proces. Senát k tomu často chce aj psychologický posudok, o celkovom stave žiadateľa. Aj tak sú jeho šance na prepustenie väčšinou nízke. "Môže nastať aj skutočnosť zo strany súdu, že v konečnom dôsledku nebude prepustený na slobodu," hovorí expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.

Ďalšia nádej na slobodu ale existuje. "Odsúdený môže opakovane podať návrh až po uplynutí jedného roka od zamietnutia," uviedla hovorkyňa kancelárie generálneho riaditeľa ZVJS Katarína Nováková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy