Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Šéfa polície mali súdiť za úplatky, sudca neprijal obžalobu
Zdielať na

Šéfa polície mali súdiť za úplatky, sudca neprijal obžalobu

PEZINOK / Špecializovaný trestný súd v Pezinku v stredu neprijal obžalobu prokuratúry Úradu špeciálneho prokurátora podanú na dnes už bývalého šéfa hraničnej a cudzineckej polície v Sobranciach

Súd obžalobu neprijal

Obvinenia, ktoré tomuto bývalému elitnému policajtovi, plukovníkovi Miroslavovi Uchnárovi zlomili krk, mali pred štyrmi rokmi padnúť priamo z úst kľúčových svedkov. Šéf hraničnej polície údajne bral peniaze za vybavenie flekov na hraničnej polícii, mal vybaviť keď bolo treba, aj prechod hraníc bez takzvanej čakačky.

Polícia s prokuratúrou obvinila bývalého šéfa hraničnej a cudzineckej polície Uchnára a chcela dosiahnuť prijatie obžaloby pre branie úplatkov a iných trestných činov.

Podľa špecializovaného trestného súdu ale vyšetrovateľ v prípravnom konaní mal vykonávať vyšetrovacie úkony tak, aby o nich obhajca vedel. To sa však pri výsluchoch kľúčových svedkov preukazujúcich údajnú trestnú činnosť exriaditeľa nestalo. Jeho obhajca pri výsluchoch nebol a tak obvinenému zamedzilo právo na obhajobu. Prokurátor na rozhodnutie súdu podal sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR.

Za úplatok mal sprostredkovať prácu

Plukovníka, ktorý šéfoval viac ako 880-tim policajtom riešila inšpekcia ministerstva vnútra, odvolali ho z funkcie a následne obvinili. "Bývalého riaditeľa Riaditeľstva hraničnej polície  Sobrance obvinila Inšpekcia MV ešte vo februári v roku 2010," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Lucia Kirinovičová.

V roku 2009 mal údajne prijať úplatok vo výške 2 600 eur ako protihodnotu za to, že zabezpečí prijatie 32-ročnej ženy do služobného pomeru Hraničnej a cudzineckej polície. Zo svojich obvinení sa bude môcť obhájiť pred súdom už tuto stredu na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. VIAC TU. 

Téme sa venuje reportér Rasťo Striško. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy