Zatiahnuté
13°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Zlodeji si zobrali na mušku novostavby. Tieto triky používajú
Zdielať na

Zlodeji si zobrali na mušku novostavby. Tieto triky používajú

PREŠOV / Zlodeji na východe Slovenska sa zamerali na novostavby. Domy bez oplotenia sú pre nich veľkým lákadlom. Využívajú aj to, že ľudia nezamykajú. Prichádzajú pod rôznymi zámienkami alebo ako koledníci. V Župčanoch (okr. Prešov) už zmizli topánky, peniaze aj saláma zo stola.

Ľudia nechávajú odomknuté

Zlodej do jedného z domov prišiel za bieleho dňa. Otvoril vchodové dvere a keď nikoho nebolo, vzal čo mu prišlo pod ruky. Doma bola celá rodina, dvere boli odomknuté. Všetci ale boli na poschodí. Zlodej využil to, že sa nikto neozýval. "Mal odomknuté, my sme boli doma," hovorí majiteľ domu. 

"Zlodej z predsiene ukradol topánky veľkosti číslo 39 a peňaženku s desiatimi eurami," uviedla hovorkyňa KR PZ v Prešove Jana Migaľová. "Neviem, čo si mám o tom myslieť," dodáva majiteľ domu.

Pohár vody či koledy

Zlodejom sa v novostavbách kradne lepšie. Mnohé z nich ešte nemajú dokončené ploty. "Ja tu mám kamerový systém pre istotu," hovorí jeden z majiteľov novostavby. Ľudia už dobre poznajú všetky finty. Okolo nových domov sa im čoraz častejšie motajú podivní ľudia často aj deti. Sú z okolitých dedín a prídu si vypýtať napríklad pohár vody.

Stačí chvíľa nepozornosti alebo odomknuté dvere a príležitosť robí zlodeja. "Cez deň si tu chodia stále pýtať vodu," hovorí jedna z obyvateliek obce Župčany. "U susedov zmizla saláma zo stola," hovorí jeden z obyvateľov.

Majitelia domu sú opatrnejší

Majitelia domu sú na jednej strane radi, že toho zlodej neodniesol viac, no na strane druhej, sú viac opatrní. Odvtedy zamykajú aj keď sú doma. Ľudia si už podozrivo všímajú aj všetkých vinšovníkov, ktorí nevynechajú azda ani jedny sviatky.

Poniektorí už ani im neotvárajú. "Boli zamknuté dvere, vonku boli nové topánky. tak už nevinšovali, ale zobrali nové topánky," hovorí majiteľ jedného z domov.

Téme sa venuje reportér Vladimír Jurek. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy