Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Vo štvrtok sa naveky rodina rozlúčila s vojakmi (†34,†39)
Zdielať na

Vo štvrtok sa naveky rodina rozlúčila s vojakmi (†34,†39)

ŽILINA, KOŠICE / Blízka rodina, kamaráti, známi, ale i štátni predstavitelia sa vo štvrtok rozlúčili s Patrikom Fraštiom a Edmundom Makovníkom. Obaja zahynuli pri bombovom útoku v afgánskom Kábule. Boli to vojaci žilinského piateho pluku špeciálneho určenia.

Povýšený na kapitána

Okrem oficiálnych predstaviteľov štátu, armády a smútiacej rodiny sa aj stovky Košičanov prišli rozlúčiť s nadporučíkom Edmundom Makovníkom, príslušníkom 5. pluku špeciálneho určenia, ktorý v piatok 27. decembra tragicky zahynul v Kábule v Afganistane pri bombovom útoku.

Smútočnú omšu za zosnulého vo veľkej obradnej sieni na verejnom cintoríne v Košiciach celebroval ordinár Ozbrojených síl a ozbrojených zborov Slovenskej republiky František Rábek. Po obradoch prečítali rozkaz ministra o povýšení nadporučíka Edmunda Makovníka in memoriam do hodnosti kapitána a udelení Zlatej pamätnej medaily ministra obrany a Zlatej pamätnej medaily náčelníka generálneho štábu.

Je náročné byť na misii v zahraničí

"Ťažko sa mi hľadajú slová, ktorými by sme zmiernili vašu bolesť a smútok. Sme pripravení pomôcť vám znášať zmeny, ktoré vás čakajú po odchode vášho blízkeho,“ povedal minister obrany Martin Glváč a pozostalým vyjadril úprimnú a hlbokú sústrasť v mene svojom, v mene vlády i v mene prezidenta SR Ivana Gašparoviča, ktorý sa zúčastnil na pohrebe.

Aj s rotmajstrom Patrikom Fraštiom, sa vo štvrtok v Žiline lúčili stovky ľudí. Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Peter Vojtek počas poslednej rozlúčky prečítal rozkaz ministra obrany o povýšení rotného Patrika Fraštiu in memoriam do hodnosti rotmajster. "Všetci dobre vieme, aké náročné je byť na misii v zahraničí, kde naši vojaci plnia svoje úlohy. Určite zvlášť nebezpečnou je práve operácia v Afganistane, kde nebezpečné situácie zažívajú niekoľkokrát za deň, pretože riziko a nebezpečenstvo číhajú na každom kroku. Nedá sa to potlačiť celkom, ale iba eliminovať. Ako však vidíte, terorizmus a vojna sú silní protihráči. Dovoľte mi preto, vyjadriť vám všetkým čo najhlbšiu úprimnú sústrasť,“ povedal minister obrany Martin Glváč na pohrebe, ktorý sprevádzali plné vojenské pocty.

V misiách zotrváme

Pri výbuchu v afganskom Kábule v piatok 27. decembra zahynuli počas plnenia svojich úloh v operácii ISAF v Afganistane dvaja slovenskí vojaci zo žilinského 5. pluku špeciálneho určenia Patrik Fraštia (39) a Edmund Makovník (34) a jeden americký vojak. Zabil ich výbuch civilného auta, naloženého trhavinou v husto zastavanej časti Kábulu, mimo vojenskej základne spojeneckých síl.

Vo vojenskom konvoji bolo viac áut, v prvom aute sedeli obete. Od vzniku armády SR ide o 58. a 59. vojaka, ktorí prišli o život počas výkonu svojej práce. Minister Glváč zdôraznil, že i napriek stratám na ľudských životoch musíme v zahraničných misiách zotrvať, keďže sme stabilným partnerom Severoatlantickej aliancie. Teroristom podľa neho nemôžeme ustúpiť.

S obeťami výbuchu v afganskom Kábule sa 29. decembra rozlúčili aj počas ceremoniálu na leteckej základni americkej armády v nemeckom Ramsteine. Na rozlúčkový ceremoniál odletela slovenská delegácia vedená premiérom Robertom Ficom. Prečítajte si TU

MO SR, Ivan Kelement

Súvisiace články

Najčítanejšie správy