Zatiahnuté
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Vykoľajil sa vlak s nukleárnym odpadom
Zdielať na

Vykoľajil sa vlak s nukleárnym odpadom

PARÍŽ / V Blízkosti francúzskeho mesta Paríž sa pondelok v popoludňajších hodinách vykoľajil vagón, ktorý prevážal nukleárny odpad. K nehode došlo v meste Drancy, 3 kilometre severozápadne od hlavného mesta. Zatiaľ nie je jasné, či došlo k úniku rádioaktívneho materiálu, prvé správy sú rozporuplné.

Veľmi vzácny incident

Vagón s nukleárnym odpadom sa v pondelok vykoľajil na parížskom predmestí Drancy, k úniku rádioaktivity však nedošlo. Oznámila to agentúra AFP s odvolaním sa na francúzsku jadrovú firmu Areva. Tá incident označila za "veľmi vzácny".

K nehode došlo okolo štvrtej popoludní. Mimo koľaje sa dostala jedna osa, vagón sa však neprevrátil. Záchranné práce večer ešte pokračovali.

Nenamerali žiaden únik rádioaktivity

Miestne úrady uistili, že nehoda nemala žiadne dôsledky pre bezpečnosť, verejný poriadok či životné prostredie. Na mieste zasahovalo 35 hasičov, nenamerali však žiadny únik rádioaktivity.

Areva uviedla, že menej než desať ton vyhoreného paliva sa prepravuje v stotonovom kontejneri, ktorý zabránil akémukoľvek úniku. Náklad z jadrovej elektrárne v Nogent-sur-Seine, ležiacej južne od Paríža, mal byť prevezený do Normandie, než bude prepravený k ďalšiemu spracovaniu do Haagu.

200 podobných konvojov

Ekologická organizácia Greenpeace vyjadrila poľutovanie nad tým, že verejnosť nie je informovaná o transportoch, ktoré sa po celý rok Francúzsku uskutočňujú.

Podľa hovorcu Arevy sa v krajine ročne vypravujú asi dve stovky podobných konvojov s nukleárnym odpadom, pričom železnice majú pre každý prípad núdzový plán i povinnosť informovať úrad nukleárneho dozoru.


Téme sa venuje reportér Peter Dzurilla. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy