Skoro jasno
19°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Hesham (3) už je doma, našli ho na Gibraltare
Zdielať na

Hesham (3) už je doma, našli ho na Gibraltare

BRATISLAVA / Hesham je na Slovensku. Reč je o 3-ročnom chlapčekovi z Bratislavy, ktorého pred dvoma mesiacmi uniesol jeho otec cez okno. OKamžite sa rozbehlo celoeurópske pátranie. To, čo zažil na dvojmesačnej strastiplnej ceste, by si neželal nikto z nás. Nie to ešte jeho matka.

Pomohlo, že neopustili Úniu

Na stretnutí na ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny bol prítomný aj 3-ročný Hesham, po ktorom bolo vyhlásené celoštátne pátranie. Chlapček sa dva mesiace potuloval po celej Európe so svojim otcom. Jediným šťastím podľa ministra práce Jozefa Richtera bolo to, že sa s ním pohyboval iba v Európskej Únii. To pomohlo celej situácii.

"Práve Schengenská hranica bola tá, ktorá zamedzila, aby chlapec už dnes bol mimo tohto priestoru," informuje Richter.

Vypátrali ho na Gibraltare

Heshamov otec, Kamerunčan, chlapčeka zobral z okna u jeho babky, kde bol na návšteve z výšky šesť metrov. A uniesol ho mimo Slovenska. Úradníkom ako aj polícii sa podarilo chlapčeka vypátrať za pomoci slovenskej veľvyslankyne v Španielsku na Gibraltare. Chlapec po strastiplnej ceste ochorel, a tak ho otec ubytoval v krízovom centre. Späť ho už vďaka úradníkom aj veľvyslankyni v Španielsku nedostal. Bolo to viac než tesné. Išlo o sekundy.

Polícia je stále v strehu

"Pri tom odovzdávaní v Španielsku bolo prítomné Centrum, konkrétne dáma, ktorá má na rukách chlapčeka, spolu s matkou. Išli sme tam s rozsudkami, ktoré boli jasné a na základe ktorých sme mali jasne napísané, že dieťa je zverené matke," hovorí riaditeľka CIPC Andrea Cisárová.

Šťastný koniec má príbeh len nateraz. Polícia je totiž stále v strehu. "Nedá sa vylúčiť nejaká ďalšia možná akcia zo strany otca pre opätovné získanie dieťaťa," tvrdí Richter.

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

noviny.sk

Súvisiace články

Najčítanejšie správy