Zatiahnuté
16°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Sexuálne zneužívanie. Keď je obeťou dieťa...
Zdielať na

Sexuálne zneužívanie. Keď je obeťou dieťa...

BRATISLAVA / Sexuálne zneužité deti. Táto téma za ostatné mesiace otriasa Slovenskom. Či už ide o muža, ktorý zneužil 12-ročné dievčatko alebo mladíka, ktorý spôsosbil doživotnú traumu 9-ročnému chlapcovi. Ako spoznať na dieťati, že niečo nie je v poriadku a mohlo sa stať obeťou násilníka? Čo robiť, ak sa podozrenia potvrdia?

Stovky prípadov

"Od začiatku tohoto roka, do konca augusta sme zaznamenali 327 prípadov sexuálneho zneužívania," uviedol smutnú štatistiku hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka. Ak by to bola pravda, tak by bolo takmer každý deň zneužité jedno dieťa. Zdá sa vám toto číslo prehnané? Tak vedzte, že je to ešte oveľa horšie.

"Skutočné číslo je určite väčšie, pretože sú to len štatistky prípadov o ktorých polícia vie. Je veľmi veľa detí, ktoré nikdy túto skutočnosť nikomu nepovedia," upozorňuje psychologička a garant Linky detskej istoty Katarína Trlicová.

Núdzové signály

Ten kto to neprežil si to nevie predstaviť a podľa výpovede takto zneužitých ľudí verte, že by ste si to predstaviť nechceli ani na minútu. A pritom každý jeden z nás by tomu mohol zabrániť alebo aspoň zábrániť ďalšiemu zneužívaniu. Keby sme si všímali okolie.

"Tieto deti poväčšine vysielajú isté signály. A tie signály je dôležité, aby sme my dospelí vedeli zachytávať. Jeden z týchto signálov je, že sa dieťa začne inak správať, ako to bolo u neho obvyklé,"
vysvetľuje psychologička Trlicová.

Ako to spoznať?

Dieťa začne byť uzatvorené alebo naopak sa môže objaviť neočakávaná agresivita. V škole môže odmietať vyzliekať sa na telocviku. Často môže byť smutné, zamyslené. Môže mať rôzne zdravotné problémy. Bolesti hlavy, bolesti bruška.

"Tieto deti neradi zostávajú samé doma, majú pocit menejcennosti, hanby a nastáva sebaobviňovanie. Také staršie dievčatká majú sklon aj k sebapoškodzovaniu. Toto sú všetko signály, ktoré by sme mali my dospelí zachytávať," dodáva psychologička.

Tresty za zneužívanie

Nemusíme snáď zdôrazňovať, že ide zneužívanie detí je trestným činom. Ak o podobnom prípade viete alebo tušíte, že by niekto mohol takto ubližovať a neriešite to, napomáhate páchateľovi. "Pokiaľ trestno právna osoba vykoná súlož s osobou mladšou ako 15-rokov, alebo takú osobu iným spôsobom sexuálne zneužije, potrestá sa odňatím slobody na tri až desať rokov," uviedol Michal Slivka.

V istých prípadoch, keď napríklad takto koná osoba ktorej bolo dieťa zverené, môže to byť až dvanásť rokov väzenia. V tých najkrutejších prípadoch až dvadsať rokov. Podľa psychologičky, treba tieto prípady veľmi citlivo riešiť, aby to dieťa ešte viac nezraňovalo.

Ako konať?

V prvom rade sa nesmiete zľaknúť vyhrážania človeka, ktorý takto ubližuje a hneď konať. Takto zneužité dieťa by malo vyhľadať niekoho, komu dôveruje. Ak páchateľom nie je rodič, tak jedného z rodičov. Ak tam nepochodí, môže skúsiť učiteľa, školského psychológa. Existuje aj bezplatná anonymná linka detskej istoty.

"V priemere sa na našu linku obráti okolo 80 volajúcich. Je veľa detí, ktoré rozprávajú len o tejto téme a chcú vedieť viac. Sme anonymná linka a oni sa nám môžu so svojím problémom zdôveriť my už urobíme všetko, čo je potrebné," dodala Katarína Trlicová z Detskej linky istoty.

Téme sa venuje reportér Juraj Hajdin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

bitka_ťahanie_vlasy_dieťa

isifa - ilustračné foto

Súvisiace články

Najčítanejšie správy