Skoro jasno
23°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Martina zbili dvaja muži, bojí sa vychádzať na ulicu
Zdielať na

Martina zbili dvaja muži, bojí sa vychádzať na ulicu

BRATISLAVA / Ani tri roky od brutálneho útoku v Bratislave sa jeho obeť necíti bezpečne. Údajní páchatelia stále čakajú na spravodlivý verdikt súdu. Podľa poškodeného, ktorý prišiel pri surovej bitke o slezinu, trvá súdny proces príliš dlho. Navyše ho vraj sprevádza zastrašovanie, zrejme zo strany podsvetia.

Za bieleho dňa ho surovo zbili

Martina zbili ešte v októbri 2010 v bratislavskej Vrakuni. Za bieleho dňa ho tam prepadli a surovo zbili dvaja muži. "Prišla rana medzi oči, potom ma kopali na zemi," opisuje Martin.

Útočníkov vraj predtým nikdy nevidel a nemal ani tušenie, prečo si vybrali práve jeho. "Oni boli organizovaná skupina, takto si skúšajú nových členov," hovorí Martin.

Útok pripomína vraždu Daniela Tupého

Útok pripomína vraždu Daniela Tupého, ktorá niesla rukopis skupiny, ktorú polícia bratislavského podsvetia. Podobné sú aj mená podozrivých. Dávida Vyskočila v Tupého kauze súd napokon oslobodil. V prípade tohto ublíženia na zdraví figuruje zase jeho brat Marek. "Necítim nenávisť voči útočníkom, ale skôr zlosť a bezmocnosť voči nášmu systému," hovorí Martin.

Obeť hovorí o pochybeniach, ktoré sprevádzali vyšetrovanie. Spočiatku bol dokonca obvinený len jeden údajný páchateľ. Svedkovia si všimli, že bitkárov čakal za rohom žltý Hummer. Polícia ich chytila v neďalekom Ružinove. "V aute našli teleskopické tyče, obušky," hovorí Martin.

Martin napokon zistil, čo stálo za pozadím útoku. Vraj odhalil čudné praktiky v istom občianskom združení, ktoré sa venovalo týraným ženám a deťom. "Naša polícia pracovala, ako pracovala. Všetko bolo prezradené, svedkovia boli zastrašení," tvrdí Martin.

Zastrašovanie obete

Súdny proces vraj sprevádza zastrašovanie obete. Raz to bola strhnutá schránka pred domom, inokedy poškriabané auto. Žaloba v tejto veci dorazila Okresný súd Bratislava 2 ešte v máji 2011. Dokazovanie však doteraz nebolo skončené. "Podľa obžaloby mali udierať a kopať poškodeného, čím mu spôsobili zranenie s dobou liečenia dva mesiace," uviedol hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Martin: Psychické následky neprajem nikomu

"Nemám súhlas klienta, aby som sa mohol vyjadrovať v tejto veci. nemôžem k tomu zaujať stanovisko," hovorí Alexander Filo, obhajca obžalovaného Mareka Vyskočila.

Podľa advokáta však niekoľko pojednávaní odročili pre neúčasť poškodeného. Ten priznáva, že má problém byť s útočníkmi v jednej miestnosti. "To, čo neprajem nikomu, sú tie psychické následky, ktoré sa prejavili po pol roku," hovorí Martin.

Jedného z útočníkov pol roka po skutku prepustili z väzby. Martin ho začal stretávať v meste. Jeho obavy narástli natoľko, že prestal vychádzať z domu.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy