Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ako dokázať zneužitie zvieraťa? Existuje špeciálne vyšetrenie
Zdielať na

Ako dokázať zneužitie zvieraťa? Existuje špeciálne vyšetrenie

BRATISLAVA / Nedávno sme vás informovali o zneužitom baranovi na Spiši, v pondelok to bol poník neďaleko Púchova, na ktorom sa vraj ukájal 20-ročný mladík. Tieto prípady sú zriedkavé aj preto, že obete to nikdy nikomu nepovedia. Akosi nemajú ako. Majitelia dvojročnej kobylky Dášky sú z prípadu doteraz šokovaní. Mladík však tvrdí, že sa nič nestalo. Zisťovali sme, ako sa vôbec dá dokázať, že sa zviera stalo terčom zvrhlých chúťok.

Robia vyšetrenie na zistenie úchylky

"Tu som vybehol, mne normálne lata z rúk vypadla. Pozerám, je toto možne? On nohavice rozopnuté a ... Po zadku som mu dal ako mi mydlil barana," opisuje majiteľ baranov. 

Prichytení končia za mrežami a podrobia sa vyšetreniu, ktoré vie potvrdiť úchylku. "Sa to zisťuje sexodiagnostickým vyšetrením, no a súčasťou toho je aj falometrické vyšetrenie," tvrdí forézna sexuologička Danica Caisová.

Najprv sliepky a teraz ovce

To je také, že mužovi nasadia na pohlavný orgán senzor a potom mu premietajú obrázky. Veľakrát sa takéto zvrhlosti dejú v uzavretých komunitách, napríklad na salašoch a hospodárstvach.

"Za slobodna, keď som stretol manželku, tak som urobil tie slepice. Za slobodna, to boli dve, to boli len tie sliepky ako hovorím a až teraz tie ovce podruhé, inak nič," priznáva aktér súlože so zvieraťom Vladimír Maixner.

Do vyšetrenia je privolaný aj veterinár

Pri podozrení z týrania zvierat, sa do vyšetrovania privoláva aj veterinár, ktorý sa vyjadrí k zdravotnému stavu zvieraťa. "Posudok veterinára je dôležitý najmä v posudzovaní, či sa skutok stal a či má znaky trestného činu," informuje hovorca policajného zboru Michal Slivka.

"Odobratím vzoriek genetického materiálu sa to určite dá dokázať," hovorí veterinár MVDr. Milan Švihran.

Téme sa venuje  reportér Jozef Kačmáry. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy