Skoro jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Colníci nepomôžu, pália falošné značky oblečenia
Zdielať na

Colníci nepomôžu, pália falošné značky oblečenia

BRATISLAVA / Slovensko likviduje každoročne obrovské množstvo oblečenia. Naši colníci nemajú s falošnými značkami a nelegálne dovezeným tovarom zľutovanie, ale naozaj je potrebné všetko spáliť v peci?

Ak podnikateľ nesúhlasí, úrad tovar zničí

Rozoznať či ide o originál či napodobeninu, robí problém častokrát aj ľuďom z fachu. Keďže aj v tomto prípade išlo o takzvané fejky, všetky tričká, nohavice, mikiny či bundy ako sa hovorí, vyleteli hore komínom.

Ak totiž podnikateľ, ktorého značka sa takto falšuje nesúhlasí, aby sa oblečenie mohlo použiť napríklad pre ľudí v núdzi, colné úrady ho zničia. Len výnimočne prípad skončí na súde. Hovoríme o tisíckach ton textilu a obuvi za milióny eur.

V Trnave neevidujú ani jeden súhlas

"Čo sa týka colného úradu Trnava, ani v jednom prípade nebol písomný súhlas oprávnenej osoby na poskytnutie tovaru na humanitárne účely," povedala hovorkyňa polície Iveta Švárna.

To, že ničenie tovaru, ktorý je zdravotne neškodný pre ľudí, je škoda, si uvedomuje aj ministerstvo financií. "Zoznam takýchto tovarov bude uverejnený na webovej stránke finančného riaditeľstva a následne všetci záujemcovia budú môcť touto formou oň požiadať," vysvetľuje Alexandra Gogová z ministerstva financií.

Problémom je preclenie

O takýto textil, či obuv by okamžite prejavili záujem najmä humanitárne organizácie. Lenže netreba sa tešiť predčasne. Spoločnosti, ktorých značky sa takto falšujú, sa do takejto charity nehrnú. A ich súhlas na takúto úpravu zadržaných fejkov aj po novom bude nevyhnutný. 

"Zákon počíta aj s tým, aby nedošlo k zneužitiu takéhoto tovaru," dodáva Gogová. Problém je v tom, že ho musia precliť. Ak by clo bolo nízke a úprava loga značky finančne nenáročná, zdravotne neškodné oblečenie aj obuv by určite chceli aj neštátnych detských domovoch.

V niektorých európskych krajinách je takýto tovar poskytnutý na humanitárnym organizáciám úplne zadarmo. 

Téme sa venuje reportér Rasťo Striško. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy