Zatiahnuté, dažďové prehánky
14°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Doplatil na kamarátstvo. Karol za byt nevidel ani cent
Zdielať na

Doplatil na kamarátstvo. Karol za byt nevidel ani cent

BRATISLAVA / Pred trinástimi rokmi predal byt, no dodnes zaň nevidel ani euro. Áno, aj to je na Slovensku možné. Pán Karol mal jednoducho smolu, že uveril kamarátovi z realitnej kancelárie. Doteraz sa s ním súdi. Pritom stačilo len troška opatrnosti. Pozrite si, čo urobiť, aby vás pri kúpe bytu nepodviedli.

Doplatil na dlhoročné kamarátstvo

Keď pán Karol v roku 2000 predával byt cez kamaráta v Bratislave, netušil, že nedostane ani korunu. "Spolu sme vyrastali, bol to môj najlepší kamarát z detstva. Tak mi predal byt cez realitku," hovorí podvedený predávajúci Karol.

Urobil totiž zásadnú chybu. Zisk si neprevzal osobne, ale poveril tým realitnú kanceláriu svojho kamaráta. Právnik tvrdí, že nič horšie nemohol urobiť. "Pokiaľ ide o peniaze, zmluvy a prevody, treba sa správať neutrálne. Nevidím dôvod, prečo by mal niekto iný inkasovať za mňa," hovorí právnik Robert Dobrovodský.

Jediná istota peniaze na účet alebo notár

Jedinou istotou podľa neho je, ak peniaze dostanete priamo na účet a to aj v prípade, ak obchodujete s dobrými známymi či rodinou. Druhou možnosťou je tzv. notárska úschova. Vtedy zisk z predaja ide najprv k notárovi a ten ho uvoľní až vtedy, keď si strany medzi sebou všetko vysporiadajú. 

"Je to najbezpečnejšia transakcia, keďže notár zodpovedá za to, že peniaze budú vyplatené. V prípade, že sa tak nestane, zodpovedá za škodu," tvrdí Dobrovodský.

Na rad prichádza civilné konanie

Po rokoch pojednávaní minulý rok súd konečne uznal Karolovho kamaráta za vinného z podvodu. Oklamaný muž má však k víťazstvu aj tak stále ďaleko.
Po zdĺhavých trestných konaniach totiž prichádza na rad ešte ďalšie konanie a síce civilné.

V ňom si už oklamaný muž môže nárokovať na svojich 45 tisíc eur súdnou cestou. Až do prípravy tejto reportáže však jeho spis ležal na súde nepovšimnutý 10 mesiacov. "Z vyjadrenia sudkyne vyplýva, že došlo k prieťahom, avšak nie zo subjektívnych príčin, ale preto, že má 6 000 ďalších vecí. Vec bude riešiť bez prieťahov," tvrdí hovorca krajského súdu Pavol Adamčiak.

"Šaman na Šalamúnskych ostrovoch by to za misu šošovice rozhodol za dve hodiny, čo SR trvá 10 rokov. Hanba," hovorí podvedený Karol. Prípad má ešte jeden zádrheľ. To, či pán Karol svoje peniaze dostane, nezávisí len od súdu, ale od majetkových pomerov jeho kamaráta.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy