Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Policajti vydierali svedka, chceli od neho 150 000 €
Zdielať na

Policajti vydierali svedka, chceli od neho 150 000 €

BRATISLAVA / POlicajti zasahovali vo vlastných radoch. V putách skončili dvaja príslušníci elitného útvaru policajného prezídia. Dôvodom má byť závažná trestná činnosť. Vymáhanie peňazí od bývalého chráneného svedka, ktorý svedčí vo viacerých kauzách.

Od svedka žiadali 150 000 €

Inšpekcia ministerstva vnútra obvinila dvoch policajtov z Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) za to, že od svedka v trestných konaniach žiadali 150 000 eur. Ako informovala hovorkyňa ministerstva vnútra Lucia Kirinovičová, obvinení sú z nátlaku a zneužívania právomoci verejného činiteľa.

"Obvinení mali požadovať od svedka svedčiaceho vo viacerých trestných konaniach vedených na Národnej kriminálnej agentúre vyplatenie sumy vo výške 150 000 eur, pričom mali využívať najmä jeho obavu o vlastnú bezpečnosť, ktorú v ňom ďalej rozvíjali a podporovali," informovala Kirinovičová.

Policajti boli prichytení pri čine

Dodala, že tento svedok odovzdal časť hotovosti, teda 5 000 eur jednému z obvinených, a hneď potom obaja policajti požadovali doplatenie požadovanej sumy. "Bezprostredne po prebratí ďalšej časti vymáhanej hotovosti (20 000 eur), boli obaja obvinení zadržaní," informovala hovorkyňa s tým, že vyšetrovateľ inšpekcie žiada, aby boli stíhaní väzobne.

NAKA je podľa internetovej stránky rezortu vnútra špecializovaným útvarom Policajného zboru, ktorý je zameraný na odhaľovanie a vyšetrovanie najzávažnejšej trestnej činnosti páchanej organizovanými skupinami, zločineckými a teroristickými skupinami.

Gašpar: Hrubé porušenie služobnej prísahy

"Podnet na prešetrenie prípadu išiel priamo z Národnej kriminálnej agentúry. V súčasnej dobe už pracujeme na prepustení policajtov zo služobného pomeru za hrubé porušenie služobnej prísahy," reagoval policajný prezident Tibor Gašpar.

Téme sa venuje reportér David Mimra. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy