Jasno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Pavol (†63) skolaboval v lese. Miesto činu policajtov šokovalo
Zdielať na

Pavol (†63) skolaboval v lese. Miesto činu policajtov šokovalo

LUČENEC / V lese nad obcou Ružiná v lučeneckom okrese zomrel 63-ročný Pavol. Na miesto dorazili policajti, aby miesto zdokumentovali. Zostali však šokovaní, keď zistili, že telo nebohého muža odniesli z lesa príbuzní.

Telo si zobrala rodina

63-ročný Pavol pravidelne hubárčil, no posledné prechádzka lesom sa mu stala osudnou. Dôchodcu pravdepodobne zradilo srdce. "Bol chorý, pred desiatimi rokmi dostal infarkt," povedala manželka nebohého muža.

Kým však na miesto udalosti dorazil policajný výjazd, rodina nebohého muža urobila niečo neočakávané. Svojho mŕtveho príbuzného naložili do auta a chceli ho odviesť domov. "Na zemi ležal už dosť dlho, nechcela som ho tam nechať. Dali sme ho do auta a previezli sme ho domov," vysvetľuje manželka nebohého Pavla.

Pitvu odmietajú

"V takýchto prípadoch sa s telom nesmie manipulovať. Je potrebné počkať na príchod polície a obhliadajúceho lekára. V prípade, že by išlo o násilnú smrť, mohlo by dôjsť k zničeniu dôkazov," uviedla hovorkyňa polície v Banskej Bystrici Mária Faltániová.

Ďalší problém nastal vtedy, keď rodina zistila, že nebohého Pavla odnesú na patológiu. Jeho zúfalá manželka sa dušovala, že si to nikdy neželal. "On nechcel pitvu. Prial si, aby ho pochovali celého. Len som chcela splniť jeho želanie," dodáva manželka nebohého. V tomto prípade nariadil pitvu obhliadajúci lekár a to zrejme preto, že na mieste nevedel presne určiť príčinu smrti. Zákon síce odmietnutie pitvy umožňuje, no len za určitých podmienok.

Čo hovorí zákon?

Podľa zákona č. 581/2004 Z. z. O zdravotnej starostlivosti pitvu nemožno vykonať, ak pitvu osoba alebo jej zákonný zástupca počas života osoby odmietli. Odmietnutie pitvy musí mať písomnú formu, musí obsahovať údaje, ktoré umožnia jednoznačne určiť osobu, ktorá pitvu odmietla, vlastnoručný podpis osoby, ktorá pitvu odmietla a dátum vyhotovenia.

V niektorých prípadoch však zákon umožňuje pitvu vykonať aj napriek jej odmietnutiu. Ako napríklad pri násilnej smrti, alebo ak existuje podozrenie, že mŕtva osoba bola chorá na prenosné ochorenie.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy