Jasno
17°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Zástupcu šéfa prešovskej polície za haváriu nepotrestali
Zdielať na

Zástupcu šéfa prešovskej polície za haváriu nepotrestali

BRATISLAVA / Ešte koncom júla sa medzi Sabinovom a Orkucanmi na východe Slovenska zrazili dve autá. Na prvý pohľad by to bola obyčajná nehoda, až na to, že vodič auta, ktorý nehodu spôsobil, je policajný funkcionár . Zatiaľ potrestaný nebol. A paradoxom je to, že tento incident vyšetrujú jeho priami podriadení.

Vyletel v protismere

Bežná dopravná nehoda, ktorá sa môže stať komukoľvek z vodičov. V tomto prípade však za jedným z volantov sedel súčasný zástupca a v minulosti prešovský krajský policajný riaditeľ.

"Prešiel do protismeru, kde zadnou časťou svojho vozidla narazil do Škody Fabia a vyletel z vozovky v protismere," píše sa v maili od svedka havárie. Aj samotný policajný funkcionár František Leško, inak v minulosti dopravný policajt, okolnosti nehody priznáva a celú vinu v tomto berie na seba.

"V jednej ľavotočivej zákrute som vzhľadom k podmienkam, ktoré boli, možno mal ísť pomalšie ako som išiel," tvrdí. Pri nehode nebol alkohol. Zaujímavé však je, že na rozdiel od bežných prípadov funkcionárovi nezadržali vodičský preukaz a doteraz bez problémov jazdí.

Je to konflikt záujmov

"Tak je to na posúdení toho nehodovkára. Ten, ktorý realizuje tú dopravnú nehodu. Ten to posudzuje," tvrdí Leško. Nehodu nevyšetruje policajná inšpekcia. Keďže ide len o dopravný priestupok, šetrí ho podriadený policajt. Spis bude slúžiť aj ako podklad pre policajného prezidenta, ktorý rozhoduje o treste pre funkcionára.

"Je tu problém v konflikte záujmov, lebo nadriadený má vlastne dohliadať na podriadených vo vyšetrovaní svojej vlastnej nehody," informuje dopravný analytik Jozef Drahovský.

Policajný prezident však tvrdí, že svojho podriadeného potrestá. Nie exemplárne, ale objektívne. Výšku sankcie sľúbil zverejniť. "Som pripravený znášať akékoľvek rozhodnutie pána prezidenta," dodáva Leško.

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy