Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Motív vraždy v Bystričke? Dievčatá (13,15) sa mohli podobať na matku
Zdielať na

Motív vraždy v Bystričke? Dievčatá (13,15) sa mohli podobať na matku

BRATISLAVA/BYSTRIČKA / Prípadov, akými je trojvražda a následná samovražda, ktoré sa odohrali v Bystričke (okr. Martin), sa nestávajú na Slovensku často. Natíska sa otázka prečo. Odpovede sme hľadali u viacerých odborníkov. Možností je niekoľko...

Možný motív? Dievčatá (13,15) začínali podobať na matku

Podľa psychológa sa nedá ako motív vylúčiť ani to, že sa dievčatá začínali podobať na matku. Namieriť zbraň na dcéry (13,15), na svoju tetu a napokon sa sám zastreliť - to je podľa odborníkov mimoriadne závažný prípad.

"Ak sa psychická tolerancia, alebo to, čo dokážu oni zvládnuť naplní, tak je jedno, či sa to stane mužovi alebo žene. Agresivita ide von, to impulzívne správanie sa prejaví a prichádza k nebezpečnému správaniu," hovorí psychológ Karol Kleinmann.

Už len to, že páchateľ siahol aj na svoj vlastný život podľa niektorých odborníkov hovorí o tom, že trojvražda a následná samovražda zrejme nebola dlhodobo plánovaná.

Skrat či patický afekt

Mohlo však ísť aj o skrat či patický afekt. "Kedy došlo k poruche vedomia. Vtedy sa mení rozpoznávacia a ovládacia činnosť človeka a celé sa to mohlo stať tým, že on si toho nie je vedomý. V troch percentách býva prítomná tento patický afekt," hovorí Nina Jančovičová, psychologička.

Psychológovia dokonca nevylučujú, že zavraždené dievčatá mohli vrahovi pripomínať mamu a že práve to mohlo byť príčinou prečo im vzal život. "Ak im tá situácia niečo pripomína, napríklad, že sa niekto na niekoho podobá alebo tá situácia sa na niečo pripomína, tak môžu konať skratovo," hovorí Kleinmann.

Zabitie? Ak sú vyčerpané všetky riešenia problémov

Vo všeobecnosti sa však ľudia uchyľujú k takýmto otrasným činom najčastejšie vtedy, ak majú pocit, že už vyčerpali všetky riešenia svojich problémov. "Častokrát ide o dlhodobo veľmi zlé vzťahy medzi príbuznými, častokrát je tam zneužívaná tá autorita či už muža alebo rodiča," uviedla odborníčka na domáce násilie Barbora Holubová.

Prečo partneri spolu zotrvávajú aj napriek tomu, že spoločné nažívanie ich skôr ubíja, ako obohacuje? Podľa odborníkov je za tým hneď niekoľko dôvodov. Psychológovia vzťahy prirovnávajú k balíku rôznych emócií - od lásky až po nenávisť.

Blúdny kruh v problematických vzťahoch

Práve preto sa mnohí partneri v  problematických vzťahoch akoby nachádzajú v bludnom kruhu. "Keď je žena týraná, bitá psychicky fyzicky, avšak tieto fázy sa striedajú s fázami pokoja. Ten partner sľubuje, že sa zlepší, tá žena tomu uverí zostane s ním lenže zase táto fáza netrvá dlho a je nahradená  znova tou fázou keď je týraná psychicky, fyzicky, emocionálne," hovorí psychologička Nina Jančovičová.

Strach zo samoty. Presne toto je jeden z najčastejších dôvodov, prečo mnohí partneri nedokážu ukončiť vzťahy, ktoré sú pre nich len trápením. "Niekedy sa žena bojí osamelosti, bojí sa sama sebe priznať, že niekto príde domov, že niekto príde, bojí sa doma sama, potrebujú niekoho kto tam bude dýchať v tom byte," hovorí sexuologička Danica Caisová.

"Prikláňal by som sa k tomu, že ten človek bude podráždenejší, lebo už len to samotné žitie v takomto vzťahu je veľmi stresujúce," hovorí psychológ Filip Mudrík.

Lieky, antidepresíva, alkohol

Pomoc potom mnohí hľadajú v liekoch na spanie či v antidepresívach. V častej kombinácii s alkoholom potom stačí už len krôčik k tomu, aby došlo k najhoršiemu. "Poznáme prípady, keď manželka po rokoch týrania vyhľadala konečne pomoc, aby zavolala polícii. Tá pomoc nebola dostatočne rázna alebo citlivá a naozaj došlo k vražde," hovorí odborníčka na domáce násilie Barbora Holubová.

Zvládnuť taký veľký životný krok, akým je ukončiť vzťah, ktorý vás nerobí šťastnými, je aj podľa psychiatrov veľmi náročné. Všetci sa však zhodli na tom, že hoci to spočiatku nie je jednoduché, je to to najlepšie, čo môžete pre seba urobiť.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy