Jasno
20°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Teréziu (†80) pochovali, osadník (21) sa zrejme vyhne trestu
Zdielať na

Teréziu (†80) pochovali, osadník (21) sa zrejme vyhne trestu

GEČA / V obci Geča, neďaleko Košíc, pochovali Teréziu. Tú mimoriadne krutým spôsobom zabil 21-ročný Peter. Smrteľné zranenia jej spôsobil niekoľkými údermi sekerou do hlavy. Peter bol zbavený svojprávnosti a je otázne, či ponesie plnú zodpovednosť za svoj otrasný čin.

Sekerou na starenku

Tragédia sa odohrala v piatok 30. augusta predpoludním v obci Geča (okr. Košice). Babička Terézia išla na nákup. Cestou ju prepadol Peter z miestnej rómskej komunity. Podľa dostupných informácií sa mladík napriahol so sekerou a viackrát ju udrel do hlavy a uštedril jej ešte aj kopanec.

Muž bol podľa miestnych sfetovaný a pochádzal z košického sídliska Lunik IX.Svedkom tohto brutálneho činu sa stalo len 16-ročná Ivana, ktorá býva vo vedľajšom dome. Dievča v šoku, zamklo sa v dome a zavolalo políciu. "Bola som v takom šoku, že jediné, čo ma napadlo, bolo zavrieť dvere a zamknúť sa," hovorí Ivana.

Mimoriadne krutý čin

Keď ju útočník zbadal, dal sa na útek. Minul sa s vnúčatami pani Terézie, ktorá už nehybne ležala na zemi. "Išiel okolo nich a ešte povedal: Zabil som ju. A oni nevedeli, o čom rozpráva a keď išli dole, videli babku," dodáva svedkyňa. Babku našli na ulici v kaluži krvi jej vnúčatá.

Na sanitku čakali 45 minút. Po prevoze do nemocnice podstúpila operáciu. V piatok večer o 22:50 nás vnučky pani Terézie informovali, že ich babička podľahla zraneniam v nemocnici. Muž po otrasnom skutku z miesta činu ušiel. Chytil ho až pracovník obecného úradu v kvetinárstve.

Rodičia ho zapreli

21-ročný Peter sa podľa našich informácií v minulosti liečil na psychiatrickom oddelení v Plešivci. Žil doma s rodičmi v obci Valaliky. Keď sme ich ešte v sobotu navštívili s kamerou, zapreli ho. "Žiadneho syna nemáme," tvrdili nám. Povedali tiež, že ostatní ľudia im ničia ich život, nie oni ľuďom. Susedia nám však potvrdili, že napriek ich tvrdeniam, ide o ich syna.

Peter bol zbavený svojprávnosti. Rodičia si ho mali vyžiadať z psychiatrickej liečebne v Plešivci do domácej starostlivosti. Medzi obyvateľmi sa povráva, že to urobili kvôli peniazom. Teraz je už iba na súdnych znalcoch, aby posúdili, či 21-ročného vraha môžu riadne súdiť, poslať za mreže, alebo sa má vrátiť naspäť do psychiatrickej liečebne. "Chcem aby niesli celú zodpovednosť za ten hrozný čin, jeho rodičia," povedala vnučka zavraždenej starenky Martina Ružičková.V utorok poobede, sa v obci Geča začal pohreb babky Terézie. Rozlúčiť s babičkou sa prišlo veľmi veľa ľudí.

Téme sa venuje  reportér Jozef Kačmáry. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA/ TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy