Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
VIDEO. Takto vodiči riskujú svoje životy kvôli pár ušetreným sekundám
Zdielať na

VIDEO. Takto vodiči riskujú svoje životy kvôli pár ušetreným sekundám

GALANTA / Hazardérov s vlastnými životmi zachytil na video náš divák na železničnom priecestí neďaleko Galanty. Napriek spusteným závorám a výstražnej signalizácii prešlo cez koľajnice niekoľko áut. Takéto situácie sú vraj na dennom poriadku.

Vodičom sa na priecestiach nechce čakať

Železničiari hovoria o obrovskom hazarde. Vlaky totiž týmto železničným priecestím prechádzajú až stokilometrovou rýchlosťou. Pozrime sa na tieto zábery podrobne. V čase, keď sú už spustené závory autá z druhej strany priecestia bez spomalenia spustenú závoru jednoducho obídu. Nechce sa však čakať ani vodičovi nákladiaku. A tak autá odstavené pred sebou predbehne a bez problémov prejde priecestím

"Keď som tam videl prechádzať to nákladné auto, ako profesionál urobiť takúto chybu, to je absolútna nezodpovednosť," hovorí dopravný analytik Maroš Palesch.

Riskujete vodičák ale hlavne svoj vlastný život

"Niekoľkotonový kolos, má obrovskú rýchlosť a niekoľko sto metrov brzdnú dráhu," dodala Martina Pavlíková, hovorkyňa Železníc SR.

Odhliadnuc od toho že ide o dopravný priestupok minimálne na odobratie vodičáku, je to v tomto prípade hlavne hazard s vlastným životom. Hovorí o tom aj nehoda, ktorá sa pred rokmi stala na jednom z bratislavských železničných priecestí. Vtedy tiež nákladne auto podľa svedkov predbehlo kolónu. Jeho vodič však šťastie nemal. Zomrel v aute po strete so železničným monštrom.

Doba čakania za závorou má zmysel

Vodičom za volantom sa niekedy môže zdať, že čakanie pred spustenými závorami je celá večnosť. Podľa železničiarov má táto dlhá doba svoje opodstatnenie. "Je presne vypočítaná podľa toho, aby najpomalšie a najťažšie auto mohlo bezpečne prejsť cez železničné priecestie," upozorňuje Martina Pavlíková.

Zrejme je len obrovským šťastím, že sa tento posledný prípad neskončil tragicky. Ak by vodiči pred priecestím zastali, zdržali by sa necelé dve minúty, kým ním prechádzal vlak.

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy