Oblačno
11°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Trestná zodpovednosť za psa. Za uhryznutie 1 rok basy!
Zdielať na

Trestná zodpovednosť za psa. Za uhryznutie 1 rok basy!

BRATISLAVA / Majitelia psov by mali spozornieť. Ak váš pes napadne bezdôvodne človeka, môže to mať trestnoprávnu dohru. Dokonca môžete byť odsudení na jeden rok. Do parlamentu totiž čoskoro predložia novelu trestného zákona.

Novela neriešila krížencov

Návrh novej úpravy podmienok chovu psov rozpútal medzi psíčkarmi a odborníkmi vlnu kritiky. Chov určitých plemien sa mal úplne zakázať. "Táto novela zákona išla po čistokrvných plemenách, neriešila krížencov, čo sme aj my kritizovali v našom vyhlásení," hovorí Jozef Jursa, prezident Slovenskej kynologickej jednoty.

"Trestal nie tých, ktorí sú nezodpovední majitelia psov, ale trestal všetkých slušných chovateľov, majiteľov a dokonca chcel trestať samotné zvieratá, ktoré za to nemôžu," myslí si Andrej Hrnčiar poslanec NR SR.

Zákon bude asi omnoho prísnejší

Stále by sa len jednalo len o úpravu podmienok chovu a nie o trestanie majiteľov. Terajšia úprava trestného zákona má byť omnoho prísnejšia. "Ak pes napadne inú osobu, bez toho aby bol sám napadnutý alebo vyprovokovaný, tak majiteľ psa sa môže potrestať odňatím slobody až na jeden rok," upresňuje Hrnčiar.

Podľa odborníka to síce nie je zlá myšlienka, trestať však za pohryznutie psom každého jeho majiteľa, je až priveľmi prísne. "Je treba rozlíšiť ťažké zranenia a útoky psov, ktoré spôsobia buď smrť nejakého zvieraťa alebo ťažké poranenie človeka pred takými bežnými poraneniami," povedal Jursa.

Je účinnejšia prevencia ako trest?

Podľa Andreja Hrnčiara je legislatíva týkajúca sa chovu psov na Slovensku nedostatočná. Bezdôvodný útok psa zakotvený v trestnom zákone má majiteľov a držiteľov donútiť k zodpovednému správaniu. "My chceme trestať tých, ktorí sú nezodpovední a ktorí nedodržiavajú platnú legislatívu," myslí si poslanec Andrej Hrnčiar.

Odborníci navrhovali zapracovať do momentálne odloženej novely chovu psov aj ďalšie nedostatky. "Dostať tam aj určitú prevenciu, tá myslím si, že by bola ďaleko účinnejšia ako len trestať," dodal Jozef Jursa zo Slovenskej kynologickej jednoty.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy