Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kšefty s naftou v armáde. Vojenskí expolicajti sú nevinní!
Zdielať na

Kšefty s naftou v armáde. Vojenskí expolicajti sú nevinní!

BRATISLAVA / Bratislavský súd oslobodil bývalých vojenských policajtov. Tí mali podľa obžaloby pretáčať kilometre na služobných autách a kšeftovať s armádnou naftou. Prokuratúra zatiaľ nepovedala, či sa voči verdiktu prvostupňového súdu odvolá.

Kauza vypukla v októbri 2007

Sudca Okresného súdu Bratislava 1 po mesiaci pokračoval v odročenom hlavnom pojednávaní so šiestimi mužmi. Tí čelili obžalobe zo sprenevery a porušovania služobných povinností.

Kauza vypukla v októbri 2007 po zásahu kukláčov na útvare vojenskej polície v Bratislave. Pôvodne zadržali 15 mužov, ktorí pracovali ako vodiči a ochrankári. Armáda najprv tvrdila, že jej chýba 24-tisíc litrov pohonných hmôt za milión korún. Jej zástupca neskôr pred súdom vyčíslil škodu na 6500 eur. Bývalí vojenskí policajti považovali celú vec za vykonštruovanú.

"Obžaloba bola postavená na znaleckom dokazovaní, kde bolo preukázané, že nebolo vykonané zákonným spôsobom," vraví obhajca obžalovaného Ozorovského Miroslav Totkovič. 

Verdikt sa dal očakávať

Práve obhajoba na poslednom pojednávaní dokázala, že znalec nemal k dispozícii knihu jázd, ale opieral sa o podklady policajného vyšetrovania. Nebral preto do úvahy ani viacnásobné presuny na rovnakej trati. Vodiči, ktorí boli zároveň ochrankármi vybraných funkcionárov rezortu, museli často meniť trasy a preverovať, či sú bezpečné. Oslobodzujúci verdikt sa dal preto očakávať. "Nebolo dokázané, že sa stal skutok, pre ktorý boli obžalovaní," potvrdil hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. 

Radosť z rozhodnutia súdu neskrývali ani bývalí vojenskí policajti. "Väčšine z nás to zahralo na psychiku a psychiku celej rodiny," povedal oslobodený spod obžaloby Milan Válek. Obžalovaní sa pochopiteľne vzdali práva na odvolanie. Prokuratúra má 15 dní na to, aby sa k verdiktu vyjadrila.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy