Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Prehrešky chodcov končia vážnymi nehodami
Zdielať na

Prehrešky chodcov končia vážnymi nehodami

BRATISLAVA / Myslíte si, že ak ste chodec, pokuty od policajtov sa vás netýkajú? Omyl. Aj chodci sú totiž plnohodnotnými účastníkmi cestnej premávky. A podľa štatistík sú poriadne nedisciplinovaní. Spôsobujú veľké množstvo nehôd.

Nedisciplinovanosť stojí ľudské životy

Medzi časté priestupky chodcov patria hlavne prebiehanie na červenú, ignorovanie reflexných prvkov po zotmení alebo preskakovanie zábradlia, ktoré oddeľuje chodník od cesty. Za takéto správanie na cestnej komunikácii alebo v jej blízkosti, vypisujú policajti čoraz častejšie chodcom pokutové lístky. A nie je ich málo.

"Chodci sa za minulý rok dopustili takmer 2600 priestupkov, zavinili 442 dopravných nehôd, zomrelo 15 z nich a 84 utrpelo vážne zranenia", upresnila smutnú štatistiku hovorkyňa PZ SR Denisa Baloghová.

Chodci sú totiž často presvedčení, že majú všelijaké špeciálne výsady. Na papieri možno, prax je však úplne iná. Jozef Drahovský, ktorý je dopravný analytik uvádza konkrétny príklad: "Oni si myslia, že keď sú na priechode majú automaticky prednosť, ale nemajú, pokiaľ to auto ide tak rýchlo, že už nedokáže ubrzdiť."

Nevedomosť neospravedlňuje

"Z našej praxe vyplýva že najnebezpečnejší sú tí chodci, ktorí sú nevodiči. Keďže neabsolvujú preskúšanie z vedenia vozidla, nenaštudujú si ani potrebný zákon", uviedla hovorkyňa polície Denisa Baloghová.

A tak by mali všetci chodci vedieť aspoň nutné bezpečnostné minimum. Cez priechod sa chodí na zelenú, v noci sa nosia reflexné označenia a to nie len preto, aby ste nedostali 30 eur pokutu. Ak idete po krajnici, myslite na to, že nemôžete ísť popri sebe viacerí - ani traja a dokonca ani dvaja! Pokuta 60 eur totiž môže byť najnižšia cena, ktorú za priestupok zaplatíme.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy