Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Polícia zatkla dílerov smrtiacej drogy z maturitného plesu
Zdielať na

Polícia zatkla dílerov smrtiacej drogy z maturitného plesu

PRAHA / Pražská polícia zadržala dílera drogy, ktorá zrejme zabíjala na maturitnom plese. Predávkovanú študentku našli na toalete jej spolužiaci minulý týždeň. Policajti zatkli 4 mladíkov a našli u nich zásoby extázy s veľmi nebezpečným obsahom účinnej látky. Užitie drogy je zahrávaním sa so smrťou.

"Už aby bol štvrtok, opijem sa ako prasa!" - toto oznamovala svetu na facebooku Bára deň pred maturitným plesom. 

Štvrtok, 22:00 h. Mladá študentka miesto preberania šerpy zomiera na predávkovanie drogou extáza. "Naše posádky nadviazali na laickú resuscitáciu a pokračovali v oživovaní ďalších 40 minútu. Bohužiaľ, neúspešne," informuje hovorkyňa záchrannej služby Jiřina Ernestová.

Modrá extáza s delfínom

Polícia má už po niekoľkých dňoch vyšetrovania hlavných podozrivých. Zadržala štyroch mladíkov, ktorí extázu na ples dostali. Jana Rösslerová, hovorkyňa pražskej polície: "Policajti u nich našli desiatky tabletiek drogy extáza." A prichádzajú výsledky z laboratória. Policajti sa nestačia čudovať. Opäť hovorkyňa pražských policajtov: "Ide o veľmi nebezpečnú látku, pretože táto droga môže po jej užití zabíjať. Je modrá, má guľatý tvar a je na nej vyobrazený delfín."

Mladíkom hrozí 10 rokov

Extáza - inak tanečná droga. Prináša pocity šťastia a nekonečnej energie. Predáva sa v tabletkách. A to je jej najväčší problém. Vedúci protidrogového oddelenia pražskej polície Jaromír Badin: "Nikto vám predtým, než si tú tabletku zoberiete, nezistí, aké má zloženie a ako na vás bude účinkovať."

Za distribúciu drog hrozí mladíkom 10-ročný pobyt za mrežami. V prípade preukázania viny zo smrti študentky by boli obvinení z neúmyselného zabitia alebo vraždy. Stále sa totiž nevie, či si extázu mladá žena vzalo sama, alebo jej ju niekto namiešal do pitia.

Oveľa kvalitnejšia extáza, než sú navyknutí

V Prahe zabíjala pilulka z novej série čistejších, a teda aj silnejších drog, než bolo doteraz v Česku dostať. 19-ročná maturantka, ktorá vo štvrtok zomrela v Radiopaláci na Vinohradskej triede v Prahe na maturitnom večierku, užila príliš kvalitnú drogu. Čistej látky bolo v pilulke desaťkrát viac, než je bežné. "Pilulky, ktoré sme zhabali štvorici dílerov, sú podľa prvých expertíz výrazne kvalitnejšie, než sú užívatelia u nás navyknutí," povedal šéf protidrogového oddelenia pražskej polície Jaromír Badin.

Až 30 percent účinnej látky

"Obsahujú až 30 percent účinnej látky, kým bežne sú to tri percentná. Podľa toho si myslíme, že išlo o nejakú priamu dodávku zo zahraničia," uviedol Badin s tým, že zrejme nešlo o obrovskú dodávku a polícia vie o desiatkach piluliek tejto extázy. Užívateľov pri týchto kvalitnejších drogách nevaruje dokonca ani cena, upozornil šéf protidrogového oddelenia. Štandardne zlú i veľmi kvalitnú extázu možno kúpiť v priemere za 200 českých korún.

Téme sa venuje reportér Martin Krpač. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Bára_predávkovaná_študentka_Praha

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy