Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Kauza turecký kamión. Medzinárodná skupina chcela predávať zbrane teroristom
Zdielať na

Kauza turecký kamión. Medzinárodná skupina chcela predávať zbrane teroristom

BRATISLAVA / Medzinárodná skupina, ktorá prevážala zo Slovenska do Turecka prekurzor na výrobu heroínu, mala kontakty s teroristami. Gang chcel údajne zarobiť peniaze na kúpu štyroch kontajnerov zbraní pre organizácie ETA a IRA.

Na štvrtkovom súdnom pojednávaní to uviedol chránený svedok. Na okresnom súde v Trnave pokračoval proces s ďalším aktérom kauzy tzv. tureckého kamiónu. Maďarský občan Korén Balász čelí obžalobe pre obchodovanie s drogami. "Prispel tejto skupine skladovými priestormi, kde bola látka skladovaná a odtiaľ prepravená do Turecka," prokurátor Jozef Kandera.

Vypovedal chránený svedok

Podnikateľ, ktorý prevádzkoval sklad neďaleko Komáromu, mal podľa svojho advokáta povolenie na obchodovanie s anhydridom kyseliny octovej. "Išlo prenájom priestorov a nemohol tušiť, že ide o trestnú činnosť," uviedol obhajca obžalovaného Vendelín Benkóczki. 

Pred senátom niekoľko hodín vypovedal chránený svedok Milan M., ktorý figuruje aj v ďalších podobných kauzách. Bývalý colník mal pre medzinárodný gang za 20-tisíc eur vymyslieť spôsob bezpečnej prepravy do Istanbulu. Aby kontraband neobjavili policajné psy, vložili do kamiónu dezinfekčnú látku chloramin-T. Jej prevoz oficiálne deklarovali.

Chceli zarobiť na nákup zbraní

Chránený svedok povedal aj to, že skupina chcela predajom anhydridu zarobiť peniaze na nákup zbraní pre teroristické organizácie ETA a IRA. Tie mali pochádzať z Bosny a Hercegoviny. V pláne tiež mali obchodovanie s heroínom a kokaínom po celej Európe.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy