Polojasno
14°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Vrah z Veľkej Lehoty. Bývalý ochrankár ústavných činiteľov?!
Zdielať na

Vrah z Veľkej Lehoty. Bývalý ochrankár ústavných činiteľov?!

BANSKÁ BYSTRICA / Niekoľko metrov štvorcových prístupovej cesty. To je motív vraždy dvoch manželov, ktorá sa stala v obci Veľká Lehota a ktorá stále naháňa hrôzu. Mŕtve telá nezvestného páru po štyroch dňoch našli v susedovej kôlni. Ako sme už písali, k ich vražde sa priznal bývalý policajt. A údajne mal byť aj ochrankárom ústavných činiteľov.

Kriminalisti miesto činu dokumentovali takmer celú noc. S kuklou na hlave a zrejme aj v nepriestrelnej veste sem policajti priviezli aj 38-ročného Jozefa. Starší manželia zomreli ešte v stredu jeho rukou. "Navštívil ich vo večerných hodinách a došlo podľa neho k nejakému skratovému konaniu. Použil krátku strelnú zbraň a obidvoch týchto manželov zastrelil," hovorí krajský riaditeľ KR PZ Banská Bystrica Marián Slobodník.

Najprv mŕtve telá vozil v aute!

Padlo 6 až 7 výstrelov. Jozef je bývalý policajt, pred niekoľkými rokmi odišiel na vlastnú žiadosť, v súčasnosti už poberal výsluhový dôchodok. Zbraň, ktorou strieľal, mal v legálnej držbe. Pri domovej prehliadke našli ďalšie zbrane. Vrah sa ku všetkému priznal, mŕtve telá manželov vraj najprv vozil vo svojom terénnom aute, neskôr ich uložil v kôlni svojho domu. To, čo s ich telami údajne robil a ako sa ich chcel zbaviť, sa nedá ani len opísať. Najbližšia rodina obetí sa psychicky zrútila, obyvatelia dediny sú z tejto hrôzy šokovaní.

Možný je aj doživotný trest

Motívom tohto až hrôzostrašného činu mala byť prístupová cesta k domom. Spor expolicajta s manželským párom sa dostal až na súd, prvé pojednávanie malo byť už o dva týždne. Bývalý kukláč už má na krku obvinenie z dvojnásobnej vraždy. Za krutú smrť manželov môže pykať 20 až 25 rokov, do úvahy prichádza aj trest doživotia. Prokurátor preňho bude žiadať väzbu, o nej v najbližšej dobe rozhodne súd.

Špeciálny výcvik, dokonalé ovládanie zbraní

Podľa zistení TV JOJ mal obvinený 38-ročný muž špeciálny výcvik, dokonale ovládal zbrane a rôzne techniky obrany aj boja. Bol totiž policajtom odboru špeciálnej ochrany. "Pôsobil na rôznych útvaroch ako radový policajt," informuje hovorkyňa ministerstva vnútra Lucia Garajová.

Naše informácie ale hovoria o tom, že údajný vrah dvoch nevinných dôchodcov mal pôsobiť v jednotke, ktorá patrí k špeciálnym útvarom ministerstva vnútra. Odbor špeciálnej ochrany okrem iného zabezpečoval aj ochranu špeciálnych sudcov. V prípade potreby vykonáva ochranu špeciálnych prokurátorov, vládnych delegácií, má svojich ostreľovačov a vycvičené zásahové skupiny.

Kukláč obvinený z dvojnásobnej vraždy mal byť aj ochrankárom ústavných činiteľov. Túto informáciu nám nikto oficiálne nepotvrdil, ani nevyvrátil. Podľa našich zistení mu chránená osoba reálne nikdy pridelená nebola. Hovorkyňa ministerstva vnútra Lucia Garajová: "Príslušníkom policajného zboru bol od roku 1993 do roku 2008."

Patrí takýto človek do radov polície?!

To, že mal vraždiť práve expolicajt testovaný pri vstupe do policajného zboru, dokazuje to, že cez náborové sito prejdu aj budúci policajti, ktorí do radov polície patriť jednoznačne nemajú. Psychologička Monika Longauerová: "Problém je možno v tom, že naozaj je tam istá tolerancia. To znamená, že pokiaľ ten jedinec má len nejakú miernu tendenciu a prejde cez nejakú hranicu, ktorá je akceptovateľná, tak v podstate tým ďalším jeho vývinom - pracovným alebo osobnosti - môže dôjsť k takej dramatickej zmene osobnosti, že ten jeho profil sa veľmi zhorší oproti tomu obdobiu, kedy bol prijímaný."

Téme sa venuje reportér Rasťo Striško. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Vrah_manželia_Veľká Lehota

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy