Skoro jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Nekonečný strach. Manžel chce uniesť dcéru (2,5), tvrdí Jana
Zdielať na

Nekonečný strach. Manžel chce uniesť dcéru (2,5), tvrdí Jana

Výhražné e-maily, SMS-ky, telefonáty. S týmto žije dennodenne pani Jana z Humenného. Matke dva a pol ročnej dcéry sa má vyhrážať manžel z Iraku. Chce s dievčatkom odcestovať do Anglicka, kde partneri niekoľko rokov spolu žili.

"Bojím sa toho všetkého, nechcem dcérku stratiť znova," hovorí Jana. Únos, ktorý podľa nej manžel chystá by totiž nebol prvý. S malou Sárou už raz odcestoval do Iraku. Jana ju vtedy našťastie získala späť po troch mesiacoch.

Manžel ju mal obmedzovať

Ešte donedávna spolu rodina žila v Anglicku. Jana však na toto obdobie nerada spomína. "Vo všetkom ma obmedzoval, potom začali aj prvé bitky. Zakazoval mi stýkať sa s priateľmi, s rodinou," opisuje život po boku Iračana Jana. "Nie, nikdy," bráni sa Daniel, otec Sáry.

Jana vraví, že od manžela utiekla. Teraz býva s rodičmi a chce začať nanovo. Zúfalej matke v tom ale bránia každodenné e-maily. Vraj sa jej v nich Daniel vyhráža. "Že príde sem a zabije možno aj mňa aj môjho priateľa. Že mi zoberie malú, aby sa o ňu starala sociálka," hovorí Jana.

"Pretože ona si našla iného priateľa. A to nie je dobré, pretože ona je stále moja žena. Ja ju ešte stále milujem. Dieťa bude v sociálnej starostlivosti," hovorí Daniel.

"Keď to dieťa bude chcieť, tak ju obviní z toho, že dieťa uniesla,"
uviedla Jana Hartlová z OZ Centrum vzdelávania matiek na materskej dovolenke. Mladá žena uviedla, že manžel si pre dcéru príde o mesiac. On sám to potvrdil tiež. "Áno prídem," uviedol Daniel.

Mala by konať na polícii

Ak Jana nechce o Sáru prísť, musí  výhražné e-maily ukázať čo najskôr polícii. Keď ju ale manžel skutočne obviní z únosu, bude musieť potrebovať aj právnu pomoc. Prípadom sa potom bude zaoberať Centrum pre medzinárodno- právnu ochranu detí a mládeže.

Mladej matke preto radia, aby si čo najrýchlejšie zhromaždila všetky rozhodnutia súdu. "Otec už kúpil bezpečnostné dvere, aby sa k nám nedostal," dodáva Jana.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy