Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Valuch (26) nie jediný. V africkom Čade držia ďalšieho Slováka!
Zdielať na

Valuch (26) nie jediný. V africkom Čade držia ďalšieho Slováka!

Viac ako 1400 Slovákov je v súčasnosti zadržiavaných v rôznych väzniciach po celom svete. Obvinení alebo odsúdení sú za rôzne delikty. Niektoré z nich sú pritom mimoriadne bizarné. Tak ako prípad Mateja Valucha. On ale nie je jediný. Z afrického Čadu sa už tri mesiace márne pokúša dostať ďalší Slovák.

Jozef z Krupiny staval štadión

"Včera sme si predvolali iránskeho diplomata. Ale opäť, čo sa týka obsahu a ďalších postupov, nechcem viacej o tom informovať," povedal hovorca rezortu zahraničia Boris Gandel. Slovenská strana si totiž pozvala na koberček iránskeho veľvyslanca.

Mimoriadne citlivý však nie je iba prípad Mateja Valucha. Už viac ako dva mesiace v africkom Čade zadržiavajú Jozefa Lička z Krupiny. Do krajiny sa spolu s partiou ďalších chlapov dostal ako robotník. Firma jeho otca tam totiž stavia športový štadión. "Štadión aj VIP tribúna, na ktorú som bol ja nasadený ako technik, v podstate všetko stojí," potvrdil Jozef v telefonáte pre Samuela Migaľa.

Nechali si ho ako rukojemníka

No po čase nastali problémy. Ani Jozef im nerozumie. Zadržali celú partiu, ktorú neskôr prepustili. Ako rukojemníka si nechali iba syna majiteľa firmy. Teda Jozefa. V Čade je už takmer tri mesiace. Nie je vo väzení, ale pod dohľadom. Tamojší prokurátor mu dal zákaz opustiť krajinu. "Pas mám u seba, ale, bohužiaľ, nedokážem odletieť z letiska, keďže mám ten papier, ktorý zakazuje môj odchod."

Dochádzajú mu peniaze aj lieky!

Na Jozefa doma v Krupine čaká manželka a trojročný synček. Pýta sa každý deň na to, kde je otec. Nestrávil s nimi ani Vianoce. Jediné, čo manželku Jozefa drží nad vodou, sú telefonáty s ním. Býva v malej izbe, ktorá sa vlastne väzeniu ako keby podobá. Zablokovali mu účet, má problémy s peniazmi a aj lieky mu dochádzajú na maláriu.

Podľa manželky má navyše vážne zdravotné problémy a potreboval by liečbu u neurológa. Rodina sa už obrátila na našu aj európsku diplomaciu. Zatiaľ sú však na mŕtvom bode. "Prípad je samozrejme zložitý, ale my vyvíjame maximálne úsilie, ako nášho občana dostať späť," hovorí Gandel.

Podľa rezortu diplomacie je v súčasnosti v zahraničí zadržiavaných takmer 1500 Slovákoch, o ktorých vie. Odpykávajú si rôzne tresty, no s podobnou bizarnosťou ako u týchto dvoch prípadoch, sa nestretli...

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy