Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Slováci ako dobrý tovar. Takto sa s nami obchoduje v Anglicku...
Zdielať na

Slováci ako dobrý tovar. Takto sa s nami obchoduje v Anglicku...

Občania Slovenska patria medzi najpočetnejšie obete obchodovania s ľuďmi na svete. A v Anglicku pritom za nami zaostávajú také krajiny ako napríklad Nigéria. Každý rok tam nalákajú stovky ľudí na prácu. Namiesto kráľovských výplat ich ale čaká zúfalstvo a obrovské dlhy....

Human Trafficking

"Príde chlap na dedinu v krásnom aute. Pýta sa, chceš ho mať? Tak poď pracovať k nám. A majú ho," takto vysvetľuje obvyklý scenár lákania Slovákov do zahraničia veľvyslanec Slovenska vo Veľkej Británii Maroslav Wlachovský. "Je to šialený fenomén, ktorý si zaslúži prívlastok novodobé otroctvo."

Tak sa hovorí o obchodovaní s ľuďmi v Anglicku. Ako o tzv. human traffickingu. Ak totiž máte 30-40 rokov, základné alebo stredné vzdelanie, dobre neviete po anglicky a máte finančné problémy, ste ideálnou potenciálnou obeťou. Organizátori zariadia letenku aj prácu, ubytovanie a stravu, no zoberú vám pas a miesto tisícových výplat v anglických librách dostanete za 14 hodín denne počas týždňa - teraz dobre počúvajte - 15 eur týždenne!

Slováci druhí najohrozenejší

"Najčastejšie títo ľudia končia v oblasti Derby, Bradford, Birmingham," upozorňuje Wlachovský. V sieti priekupníkov s ľuďmi skončili aj Jaroslav a Ladislav. "Sľúbili nám 10 000 korún, ale dali nám 10 libier týždenne," hovorí Jaro. Na otázku, ako dlho pracovali zadarmo, odpovedal Ladislav: "Dva roky."

Slovensko je ale podľa správy Agentúry pre organizovaný zločin druhou najohrozenejšou krajinou sveta. Pred ňou je už len Rumunsko, kúsok za zase Nigéria. Slovenská ambasáda každoročne eviduje viac a viac podvedených. V roku 2011 to bolo 172 prípadov. Je to však len špička ľadovca - ráta sa totiž až s tisíckami. Preto si radšej každú agentúru preverujte a neodchádzajte bez zmluvy v ruke.

Téme sa venuje reportér Martin Krpač. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy