Skoro jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
V Humennom sa majú strácať bezdomovci. Svedkovia mlčia
Zdielať na

V Humennom sa majú strácať bezdomovci. Svedkovia mlčia

Humenným otriasla správa o tom, že tam záhadne miznú bezdomovci.Muž v dodávke ich vraj opije a prevezie do Anglicka. Tam musia pracovať takmer zadarmo. Po odvysielaní našej reportáže sa nám do redakcie ozvali ďalší, ktorí boli svedkami tohto obchodovania s ľuďmi.

S bezdomovcom Petrom sme sa rozprávali ukrytí za staničným bufetom. Mal totiž strach z toho, že by nás niekto počul. Takzvaní novodobí otrokári im často nedajú zarobiť ani na slanú vodu. Títo ľudia napriek tomu nekontaktujú políciu. Boja sa. "Bezdomovcov si vyberá, že už potom má moc nad nimi. Viete koľko im dal? 500 eur za desať mesiacov," hovorí Peter.

"Tieto obete sú veľmi často držané pod zámkom. To znamená, že im je obmedzená osobná sloboda," uviedla Zuzana Vatráľová z Medzinárodnej organizácie pre migráciu.

"Otrokár" zdupkal z Anglicka

Hneď po odvysielaní prvej reportáže, sme dostali e-mail od diváka, ktorý mal byť svedkom transportu bezdomovcov za hranice. "Viem o osobe, ktorá berie bezdomovcov na dodávke. Ten chlap z Anglicka zdupkal a teraz je na Slovensku," píše obyvateľ Humenného.

Osobné stretnutie však odmietol. Napísal nám, že má chorú manželku a malé deti, má strach, že by im mohol niekto z pomsty ublížiť. Rodina takzvaného otrokára je podľa jeho slov stále v Anglicku a je veľmi nebezpečná. "Ľudia naňho robili tri aj štyri roky. Chodili o hlade a smäde, mali by ho zavrieť na 50 rokov. Všetko zhrabal a ľuďom nedal ani fuka. Ale nikto mu nič nevie dokázať," dodáva svedok.

Petra vypočula kriminálka

Podľa vyjadrenia ministerstva vnútra v obchodovaní s ľuďmi prevažujú páchatelia rómskej národnosti. "To je cigán, budete robiť na cigána," uviedol bezdomovec Peter. Len pár hodín po tom ako sme sa o tento prípad začali zaujímať, vyhľadali Petra aj policajti z humenskej kriminálky. "V rámci preverovania bol vypočutý jeden muž, ktorý mal byť údajnou obeťou obchodovania," uviedol Daniel Džobaník, hovorca KR PZ Prešov.

Peter síce potvrdil, že pracoval v zahraničí, no všetky ostatné skutočnosti zrejme zo strachu zatajil. Vyšetrovanie tak stále zostáva na mŕtvom bode. Vo svete je ročne obchodovaných až 800- tisíc ľudí za hranice štátov. Len máloktorý z týchto prípadov sa podarí objasniť. Kvôli nedostatku dôkazov tak zostávajú tieto obete aj naďalej iba "tovarom“. "Keď sa nám minulý rok zdalo, že už tie počty sú stabilizované, tak na jeseň sa opäť zdvojnásobili," dodala Vátraľová.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy