Jasno
20°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Počas Vianoc si ľudia siahajú na život častejšie, tvrdí psychologička
Zdielať na

Počas Vianoc si ľudia siahajú na život častejšie, tvrdí psychologička

Sviatky pokoja a lásky. Tak poznáme Vianoce. Niektorí ľudia emócie vo vianočnom čase uniesť nedokážu a východisko vidia v samovražde. Potvrdzujú to aj dva prípady z Humenného. Zakaždým si pritom siahli na život mladí ľudia. Muž skočil zo strechy 13 poschodového paneláka, žena zasa z balkóna na 7. poschodí. Vraj pre nešťastnú lásku.

Skočil z 13. poschodia

"Ja som videla len postavu a hneď spadol dole. On tam nestál, on len vyšiel a hneď," opisuje obyvateľka paneláka. Jaro svoj život ukončil len deň pred Vianocami. Skočil z 13-poschodového paneláka a na mieste bol mŕtvy. Hneď na druhý deň otriasla Humenným ďalšia tragédia. V čase, keď väčšina ľudí sadala k štedrovečernému stolu, 21-ročná Monika vyskočila z balkóna na siedmom poschodí. Na život si vraj siahla pre nešťastnú lásku.

"Ževraj nešťastná láska, kvôli niekomu, čo skočila," hovorí obyvateľ sídliska. Práve v tomto období podľa psychologičky prežívame emócie, ktoré niektorí ľudia nedokážu uniesť. "Sú to sviatky pokoja a lásky a ľudia, ktorí prežívajú možno dlhodobo niečo ako nedostatok lásky v tomto období sú ešte citlivejší," hovorí psychologička PhDr. Oľga Kostelniková.

Nájdite si niekoho, kto vie počúvať

Počet nešťastných ľudí a s tým súvisiaci aj počet samovrážd je z roka na rok vyšší. Potvrdila to aj odborná prax. Tá ukazuje, že žiť sa začína veľmi ťažko a ľudia mladej a strednej generácie často nevidia žiadnu perspektívu. Odborníčka preto radí, čo robiť v krajnej situácii.

"Je veľmi dobré sa vtedy obrátiť k akémukoľvek človeku, možno aj k úplne neznámemu a rozprávať s ním hoci o počasí. Vyhľadať niekoho, z koho človek cíti, že vyžaruje ľudská schopnosť počúvať," dodáva psychologička.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy