Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Nakrúcanie ponižujúcich videí na školách. Novodobá forma šikany
Zdielať na

Nakrúcanie ponižujúcich videí na školách. Novodobá forma šikany

Školskej inšpekcii pribudli sťažnosti na násilie. Nie však na klasické bitky na chodbách, v triedach, či na ihriskách. Novým problémom je zneužívanie moderných informačných technológií.

Novou zbraňou detí sa stali mobilné telefóny. Ponižujúce videá, ktoré takto nakrútia, vešajú na internet. Natáčanie učiteľov a spolužiakov cez mobil počas vyučovania sa pre mnohých stalo adrenalínovým športom. "Väčšinou sa to robí cez hodiny, keď sa natáčajú učitelia. Potom urobia fotomontáž napríklad a zverejnia to," priznáva jeden zo žiakov.

Novodobá forma šikany

Túto zábavku školákov považujú psychológovia za novodobú formu šikanovania. "Obrázok alebo to video je tam zavesené dlhodobo, takže ten pocit hanby a poníženia je trvajúci. Ten akt nie je jednorázový," hovorí detská psychologička Eva Smiková.

Problém nie je len v tom, že školák vytiahne na spolužiaka či učiteľa mobil a nakrúti chúlostivú situáciu, ale aj v tom, že tí, ktorí by mali konať, mlčia. "Riaditeľ to neriešil, pretože sa to nejak utajovalo. Nevadilo to riaditeľovi," hovorí jedna zo žiačok.

Riaditelia by to nemali zatajovať

"Riaditelia škôl by nemali zatajovať tieto skutočnosti, ale obrátiť sa na orgány činné v trestnom konaní, na pedagogicko-psychologické poradne a na rodičov a riešiť to komplexne," uviedol Jozef Javorek, hlavný školský inšpektor.

Deti sú prirodzene zvedavé a nakrúcajú skôr pre zábavu. Skúšajú, čo dokáže ich nový mobil a video, ktoré obletí celú školu im navyše zvýši sociálny status. Ľudovo povedané, sú väčší frajeri. "Tých utčiteľov mi aj bolo ľúto, ale keď tam doľaďovali rôzne srdiečka k nim, tak to bolo aj smiešne," hovorí jedna zo žiačok. Podľa slov detskej psychologičky si deti neuvedomujú, že to je trestný čin.

Ako bude žiak potrestaný sa rieši individuálne. Možná je znížená známka zo správania, podmienečné či nepodmienečné vylúčenie zo školy alebo individuálna žaloba zo strany spolužiaka alebo učiteľa.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy