Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Lekár bral úplatky. Pacienti pritom zarábali
Zdielať na

Lekár bral úplatky. Pacienti pritom zarábali

Lekárom zvykneme kúpiť dezert, kávu alebo iný vecný dar, lebo si vážime jeho pomoc. Niekedy je ťažké určiť presnú hranicu medzi úplatkom a pozornosťou. Celkom iný prípad sa však stal v nitrianskej nemocnici, pričom si prostredníctvom „lekárskej pomoci“ pacienti slušne zarobili...

Hoci prípad vyvoláva na tvárach prekvapenie, na otázku ako a prečo, je odpoveď celkom jednoduchá. Za všetkým sú peniaze. Lekára často navštevovali neprispôsobiví občania, ktorí sa však v ordinácii prispôsobili veľmi rýchlo.

Za 50 zarobili 650

Zaplatili lekárovi za vypísanie práceneschopnosti od 50 do 100 eur, pričom investícia to bola viac ako výhodná. Pacienti si totiž platili dobrovoľné sociálne pripoistenie a tak im Sociálna poisťovňa musela vyplácať nemalé sumy. Na základe toho si potom mohli uplatňovať nárok na nemocenské dávky vo výške 650 eur.

Takéto štedré dávky mohol pacient poberať počas jedného roka. Potom ako policajti lekára zatkli v jeho ordinácii, zisťujú koľkým pacientom takto dopomohol k štedrým dávkam. Zatiaľ majú informácie o takmer 90 ľuďoch. Vzhľadom na to, že polícia zakročila včas, tak Sociálnej poisťovni zachránila viac ako 680 000 eur. Lekár je stíhaný vo väzbe a hrozí mu trest až do 8 rokov väzenia.

 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy