Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Tuberkulóza v sabinovskej väznici, kompetentní to tajili!
Zdielať na

Tuberkulóza v sabinovskej väznici, kompetentní to tajili!

Štyria odsúdení zo sabinovskej väznice skončili v nemocnici s podozrením na tuberkulózu. U jedného už laboratórne testy toto závažné ochorenie potvrdili. Všetci sú izolovaní v nemocnici, väznica je v kontakte s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva.

Sabinovská väznica prípad tuberkulózy neohlásila Regionálnemu úradu verejného zdravotníctva. Podľa zákona tak majú urobiť do 24 hodín. Prekvapená bola aj riaditeľka úradu Jana Mytníková, ktorá nám potvrdila, že informáciu dostali až vo štvrtok (15. novembra 2012) popoludní. Krátko na to, ako sme o prípade informovali v Novinách o 12-tej. 

Prvý pacient je už v nemocnici

Prvý prípad ochorenia u odsúdeného zaznamenali v Ústave na výkon väzby ešte v októbri. Túto informáciu potvrdil hovorca Zboru väzenskej a justičnej stráže Adrián Baláž. Malo sa tak stať pri pľúcnom vyšetrení u odsúdeného, ktorý bol následne izolovaný a hospitalizovaný v Nemocnici pre obvinených a odsúdených v Trenčíne.

Ďalší čakajú na výsledky

Na TV JOJ sa obrátila rodina ďalšieho odsúdeného, ktorá tvrdí, že nemajú informácie a majú strach. Vedenie väzenského zariadenia sa bráni, že hneď po diagnostikovaní ochorenia u prvého odsúdeného prijali opatrenia po ktorých skončili v nemocnici ďalší traja s podozrením na tuberkulózu. U jedného ochorenie predbežne vylúčili, v dvoch prípadoch sa čaká na výsledky mikrobiologických testov.

Čo je to tuberkulóza?

Tuberkulóza je infekčná choroba, ktorá napáda predovšetkým pľúca, ale môže sa preniesť aj do iných častí tela. Ak pacient nepodstúpi liečbu, hrozí mu poškodenie pľúc do takej miery, že nebude schopný normálne dýchať. V niektorých prípadoch pacient nezaznamená žiadne príznaky ochorenia ani niekoľko mesiacov či dokonca rokov od nakazenia. Aj keď je tuberkulóza smrteľnou chorobou, možno ju liečiť antibiotikami.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy