Skoro jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Strieľa a je bez uniformy? Takto spoznáte policajta v civile...
Zdielať na

Strieľa a je bez uniformy? Takto spoznáte policajta v civile...

Zastaviť - nezastaviť? Takúto dilemu zrejme riešil mladý muž z Banskej Bystrice, ktorého prenasledovala policajná hliadka v civile. Situáciu vyhodnotil tak, že ide o vagabundov, a preto sa im snažil ujsť. Policajti však vystrelili a mladík skončil v nemocnici. Nemuselo sa to stať. Ako však políciu v civile rozpoznať? Tu je odpoveď...

Zľakol sa a snažil sa ujsť

"Zaujímalo by ma, ako môže obyčajný človek vedieť, že vo vozidle idúcom za ním, z ktorého niekto strieľa, je policajt? Hádam nielen policajti majú na Slovensku zbrane. Je faktom, že dnes sa našej polícii nedá veriť." Takýto email prišiel od nášho diváka do redakcie.

Len v utorok sme totiž informovali o prípade 21-ročného Tomáša, ktorý sa snažil ujsť tmavému vozidlo, z ktorého sa strieľalo. Ďaleko sa nedostal, pretože guľky ho zasiahli a skončil v nemocnici. Až tam sa podľa vlastných slov dozvedel, že ho naháňali policajti. Viac sa dočítate TU!

Policajti v civile

Ako teda odlíšiť policajta v civile od vagabunda? Takzvaní tajní z kriminálky sa totiž vozia hlavne na bežných neoznačených autách a snažia sa "splynúť s davom". Kvôli lepšiemu krytiu v kriminálnom prostredí vyzerajú akoby doň patrili. Niet sa preto čo čudovať, že si ich obyčajný človek môže pokojne pomýliť.

Ešte minister Daniel Lipšic vydal nariadenie, podľa ktorého musia byť aj policajti v civile pri zásahu označení. "Policajt v občianskom odeve preukazuje príslušnosť k policajnému zboru ústnym vyhlásením, služobným preukazom, prípadne odznakom kriminálnej alebo finančnej polície," informovala aj policajná hovorkyňa Denisa Baloghová.

Páska, preukaz a výkrik. Alebo tiesňová linka...

O tom, či to bolo alebo nebolo takto aj v prípade Tomáša z Banskej Bystrice, rozhodne už policajná inšpekcia. O Tomášovom útoku na verejného činiteľa zase súd. Ak teda policajt v civile nezakričí pri zákroku "polícia!", nebude mať na ruke pásku, neukáže vám preukaz, radšej volajte na tiesňovú linku. Jedine takto sa dá zrejme podobná situácia bez ujmy na zdraví vyriešiť.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy