Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Policajt Juhász (51). Bol či nebol v čase útoku nepríčetný...
Zdielať na

Policajt Juhász (51). Bol či nebol v čase útoku nepríčetný...

Zdá sa, že mestský policajt Milan Juhász, ktorý v Hurbanove brutálne popravil 3 ľudí a ďalších dvoch postrelil si môže vydýchnuť. Zrejme ale nie na dlho. Zistili sme, že psychologický a psychiatrický posudok nehovorí o strelcovej jednoznačnej nepríčetnosti v čase spáchania vraždy. Na posudok sa pritom mesiace čakalo, je totiž alfou a omegou v tomto prípade.

Pochybnosti tu stále sú

Traja znalci mali odhaliť dôvody aj motív Juhászovho konania. Posudok zatiaľ hovorí v jeho prospech. Zabíjať mal totiž v nepríčetnosti a to znamená, že nedokázal racionálne vyhodnotiť svoje konanie a ani jeho dôsledky. Stále sú tu však isté pochybnosti. 

Stav nepríčetnosti má však podľa expertky dané presné kontúry. "Že nevedel rozpoznať svoje správanie, nevedel rozpoznať, aká je tam tá nebezpečnosť toho činu pre spoločnosť, môže to mať v praxi za následok zastavenie trestného stíhania," vysvetlila expertka na trestné právo LuciaKurilovská.

Presne takto mal byť v posudku zadefinovaný stav Juhásza 16. júna predpoludním. Napriek tomu ale stále nepadla definitíva. To zrejme neteší ani príbuzných obetí. "Ten záver zo strany znalcov musí byť absolútne jednoznačný, že ide o nepríčetnosť," doplnila Kurilovská.

To, že v tejto veci nie je vylúčený ani ďalší posudok, potvrdil aj minister. Vyšetrovanie sa tým však poriadne predĺži. V hre je stále zastavenie trestného stíhania aj mimoriadny trest.  Všetko však nasvedčuje tomu, že Milan Juhász vymení väzenie za psychiatrickú kliniku, teda ústavnú ochrannú liečbu.

Dĺžka liečby závisí od diagnózy

"Dĺžka liečby ochranného liečenia nezávisí od trestného činu, ktorý páchateľ spáchal, závisí od tej poruchy, ktorá je tam konštatovaná a pre ktorú sa lieči," vysvetlil forezný psychológ Anton Heretik.

Po absolvovaní liečby, možu lekári navrhnúť, že dôvody jeho nebezpečnosti už pominuli a ochranná liečba sa môže zrušiť. Páchateľovi by tak začala sloboda.

Pripomeňme, že mestský policajt ešte 16. júna strieľal na všetko, čo sa pohlo. Bilancia: 3 obete a dvaja postrelení, jeden z toho vážne. Následne chcel zastreliť aj seba pri dome primátorky Hurbanova. Policajným vyjednávačom sa ho však podarilo presvedčiť, aby tak neurobil.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy