Polojasno
14°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Zranená Emka (3) čakala na pomoc záchranárov 40 minút
Zdielať na

Zranená Emka (3) čakala na pomoc záchranárov 40 minút

Predstavte si, že máte doma choré dieťa a čakáte na záchranárov. No očakávaná pomoc príde až po neuveriteľných 40 minútach. Presne takýto prípad sa stal v Jelke, neďaleko Galanty.

Emka spadla z bicykla

Operátor linky 112, ktorý prijal v pondelok prvý telefonát o 16 hodine a 41 minúte, vyslal k zranenému trojročnému dieťaťu hasičské auto. Záchranári sa o nehode dozvedeli až po takmer pol hodine, keď zúfalá matka volala na tiesňové číslo už po druhýkrát.

"Operátorka na tiesňovej linke 155 sa dozvedela o tomto prípade krátko po 17-tej hodine. Poslala na miesto najbližšiu voľnú posádku rýchlej zdravotnej pomoci, ktorá vyštartovala do minúty tak, ako káže zákon," hovorca operačného strediska záchrannej služby Boris Chmel.

Emka ležala priamo na hlavnej ceste s nohou zakliesnenou v bicykli takmer 20 minút. Matka jej nedokázala pomôcť sama. Vidlice držali pevne. Bez náradia ich nedokázali uvoľniť ani chlapi, ktorí jej prišli na pomoc.

Jeden z náhodných okoloidúcich dievčatko naložil do svojho auta a sám ho odviezol do nemocnice. Čakať na to správne vozidlo by znamenalo stratiť ďalšie cenné minúty.

Pomôcť musel sused

Dedina hovorí o fatálnej chybe tiesňovej linky. Aj keď hasiči podanie prvej pomoci dokonale ovládajú, chýba im špeciálne vybavenie auta a lekár profesionál. Práve pri takomto malom dieťati je každý pád extrémne nebezpečný. Emka mohla utrpieť aj vnútorné zranenia.

Zranenia našťastie nie sú vážne. Pomliaždeniny na ľavej nohe budú bolieť už len niekoľko dní. "Ministerstvo vnútra musí najskôr postup operátora prešetriť, až potom môže zaujať objektívne stanovisko," potvrdila aj hovorkyňa vnútra Lucia Garajová.

 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy