Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Úradníci si robili poznámky o týraní Lucky (†5). Tým to skončilo!
Zdielať na

Úradníci si robili poznámky o týraní Lucky (†5). Tým to skončilo!

Zlyhanie štátu a sociálnych pracovníkov v prípade zabitej Lucky Luknárovej dosvedčujú ďalšie zistenia TV JOJ. Sú to poznámky zo spisu kurately, ktorá mala malé dievčatko vo svojej ochrane. Jednoznačne hovoria, že dievčatko doma týrali naozaj krutým spôsobom. Úrady však neurobili nič.

TV JOJ získala obsah trestného oznámenia Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny, ktoré podalo na svojich úradníkov v priebehu minulého týždňa. "Ide o trestné oznámenie ÚPSVaR na neznámeho páchateľa," povedal námestník bratislavskej krajskej prokuratúry René Vanek.

Na Lucku upozornili úrady hneď po narodení

Sú v ňom skutočnosti, z ktorých zamrazí každého zodpovedného človeka. Štvrtého septembra 2009, len 4 dni po narodení ďalšieho dieťaťa Luckinej mame, ružinovská nemocnica požiadala úrad práce o prešetrenie sociálnych pomerov v rodine Hrotákových.

A čo urobila bratislavské sociálna kuratela? Nemocnici prisľúbila, že kontrolu v problematickej rodine vykoná. Dokonca úradníčky uviedli, že zistili, že matka mala pre Luckinu sestričku pripravený kočiarik, oblečenie a hygienické potreby. Lenže, úradníčky v byte zrejme reálne neboli a správu pre nemocnicu pravdepodobne urobili len od stola.

Na kontrolu chýbajú dôkazy

"Uvedené zistenia ÚPSVaR Bratislava nie sú v spisovom materiáli podložené listinnými dôkazmi, z ktorých by bolo jednoznačne zrejmé, že pomery v rodine boli zistené. Zo zápisnice zo dňa 3.9. 2009 vyplýva skutočnosť, že manželia Hrotákoví bývajú v byte pani K. v podnájme, a vzhľadom na to, že v tom čase nikto nebol doma, šetrenie bude opakovane vykonané. Zápisnica zo dňa 14. 9. 2009 je prázdny list bez obsahu, ktorý je podpísaný matkou. Opakované šetrenie pomerov v domácnosti ÚPSVaR Bratislava vykonal dňa 8.10. 2009, kedy nikto okrem maloletej Lucie nebol doma," píše sa v trestnom oznámení.

Na Lucku upozornil aj anonym 

Koncom októbra 2009 dostali úradníčky anonymný podnet na to, že sa Hrotáková s mužom k dievčatku hrubo správajú, často ju nechávajú samú doma a potme. Úradníčky si podnet iba zapísali a neskôr k nemu dopísali, že ošetrujúca lekárka dievčatka zlú starostlivosť o dieťa nezistila. Aj lekársku správu si pracovníčky zrejme iba vymysleli.  

"V spisovej dokumentácii je ďalší úradný záznam zo dňa 5.11. 2009, z obsahu ktorého vyplýva, že ošetrujúca lekárka maloletej Lucie nepotvrdila nestarostlivosť o dieťa. Správa ošetrujúcej lekárky sa v spise nenachádza, tento argument nie je ničím podložený," uvádza sa ďalej v oznámení.

Nereagovali ani po zistení klamstva

Úradníci kurately nič neurobili ani v apríli tohto roka, keď si preverili klamlivé tvrdenia Hrotákovcov, že Lucka je v Košiciach a má sa dobre. "Sociálni pracovníci sa do rodiny nedostali, suseda o poschodie vyššie uviedla, že rodinu je málo vídať, podľa jej vyjadrenia Lucia sa v byte nenachádza, vraj je u príbuzných v Košiciach. Uviedla, že pán Hroták sa agresívne a hlučne správa, a že tohto bola účastná aj maloletá Lucia. Z úradného záznamu zo dňa 13.4. 2012 ďalej vyplýva, že pracovníci ÚPSVaR Bratislava kontaktovali DeD v Košiciach a okolí. Tieto zariadenia nepotvrdili pobyt maloletej Lucie v Košiciach," konštatuje sa v trestnom oznámení. Dieťa už bolo pritom roky po smrti.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ/Nový Čas

Súvisiace články

Najčítanejšie správy