Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Tyran a násilník, otčim Lucky (†5) je už vo väzbe. Vraj mu je to ľúto!
Zdielať na

Tyran a násilník, otčim Lucky (†5) je už vo väzbe. Vraj mu je to ľúto!

"Prečo ste to tajili prosím Vás?.... Báli ste sa? ... Viete na to odpovedať? A následné mlčanie obvineného Juraja Hrotáka. Tak vyzerá pokračovanie vyšetrovania otrasného prípadu, pri ktorom našli v zanedbanom byte telo 5-ročnej Lucky, ktoré tam ležalo neuveriteľné tri roky. Otčim mŕtveho dievčatka po prvýkrát vypovedal pred sudcom o motívoch svojho konania.

O osude Juraja Hrotáka vo štvrtok popoludní rozhodoval sudca okresného súdu BA II. Presne o pol druhej popoludní priviezla policajná eskorta na bratislavský súd 32-ročného obvineného tyrana.

Vraj mu je to ľúto!

Mladý muž bol evidentne zlomený. Pôsobil, akoby plakal, no mohol to byť len abstinenčný záchvat po pobyte v cele predbežného zaistenia bez drog. Novinárom odpovedá len na jedinú otázku: "Je Vám to ľúto aspoň? Vetou, ktorá sa dala čakať: "Áno, veľmi".

Ani nie po hodine bolo rozhodnuté, obvinený tyran šiel do väzby. Podľa hovorcu Krajského súdu v Bratislave: "OS BA zobral obvineného J.H. do väzby z dôvodu preventívnej, to jest z dôvodnej obavy, že by pokračoval v trestnej činnosti."

Prokurátor podal odvolanie

Voči väzbe sa paradoxne neodvolal obvinený, ale prokurátor. Ten chce docieliť rozšírenie väzby pre Hrotáka aj o ďalšie dôvody. Prokuratúra má obavy, aby tyran neutiekol alebo neovplyvňoval svedkov.

Hroták podľa nášho zdroja vypovedal, že v lete 2009 sa mala 5-ročná Lucka zraniť sama, po tom, čo jej dal facku. Manželku, ktorá mala byť doma, poslal po incidente do mesta, aby sa upokojila. Vraj chcel nevlastnú dcéru zatiaľ preberať, zrejme z bezvedomia. Dieťa však zomrelo a ďalšie tri roky to rodina tajila a bývala v cudzom byte aj s mŕtvolou.

Podľa našich informácií sa obvinený bál v osudný deň zavolať políciu, pretože mal strach, že by sa opäť mohol dostať do väzby.

Problémový typ

Muž bol totiž už v minulosti odsúdený za týranie, vtedy manželky a vlani mu súd vymeral ďalších 6 mesiacov za neoprávnené užívanie bytu, v ktorom býval. Obvinený mal priznať, že v tom čase bol na drogách. Manželku vraj bil iba vtedy, keď odišla z domu za iným chlapom a nechala ho samého s nevlastnou dcérou. Časť viny sa tak snaží delegovať na manželku. Tá však v prípade zatiaľ figuruje ako poškodená, hoci ani ona smrť dcéry tri roky neoznámila na polícii.

Najhoršou realitou na prípade však je, že k smrti malého dievčatka vôbec nemuselo prísť. Pracovníci úradu práce v Bratislave vedeli o tom, že maličkú Luciu v byte týrajú, no nič s tým neurobili. Podnety susedov zakladali do spisu, no do bytu, kde pred niekoľkými dňami objavili už nehybné telo 5-ročného dievčatka, nikdy neprišli. Prečo im bol jej život ľahostajný a koľko úradníčok dieťaťu mohlo alebo lepšie povedané - malo pomôcť Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny stále vyšetruje. 

Podnety neriešili

Podnety, ktoré prichádzali od susedov, úradníčky neriešili, čo potvrdilo aj Ústredie práce. sociálnych vecí a rodiny SR. "Tieto osoby, ak sa také podozrenie ukáže, budú až kým sa vyšetrovanie neukončí preradené na miesta, ktoré nesúvisia s výkonom sociálnej kurately," uviedol hovorca ústredia Peter Zeman.

Je možné, že podnety prichádzali na stôl aj ďalším úradníkom. Či to tak naozaj bolo a či si v takomto prípade konali svoju povinnosť, by mohlo ústredie objasniť už čoskoro.

Kompletné stanovisko Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny k tomuto prípadu nájdete TU.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Policajné auto_nápis polícia_ilustračné foto_bytovka

TV JOJ/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy