Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Obvinených v kauze otravy metylalkoholom pribúda. Už ich je 20
Zdielať na

Obvinených v kauze otravy metylalkoholom pribúda. Už ich je 20

V Českej republike vyhlásili v piatok večer úplný zákaz predaja liehovín s obsahom etanolu vyšším ako 20 percent. Dočasnú prohibíciu potvrdil minister zdravotníctva s tým, že bude platiť niekoľko dní a jej dodržiavanie budú prísne kontrolovať. V Česku na otravu metylalkoholom zomrel už osemnásty Čech. Vláda je pripravená prijať ešte tvrdšie opatrenia.

Nový prípad v Prahe

Oznámil to minister Leoš Heger. Doteraz zákaz platil len pre stánkový predaj, teraz sa rozširuje aj na všetky obchody, reštaurácie a hotely. Doteraz sa zákaz týkal len liehovín s obsahom alkoholu nad 30 percent. Dôvodom prohibície je podľa Hegera rozšírenie otráv metylalkoholom aj do ďalších krajov. Analýza podľa neho ukázala, že doterajšie obmedzenie je nedostačné, objavil sa nový prípad otravy v Prahe z alkoholu kúpeného v hlavnom meste. 

Pokuta až 3 milióny

"Nedokážem odhadnúť, ako dlho bude zákaz trvať, dúfam, že to nebude viac než niekoľko málo týždňov," dodal Heger. Dodal, že opatrenia sú pomerne drastické, ale dáva väčšiu istotu, že nebude pribúdať otrávených a obetí. Už predtým minister vyzval, aby ľudia nekonzumovali skôr nakúpené zásoby alkoholu nejasného pôvodu, alebo podozrivo lacného.

Väčšina prípadov bola pritom zaznamenaná v Moravskosliezskom kraji. Porušenie zákazu predaja je správny verdikt. Podnikateľ zaň môžu dostať pokutu až 3 milióny korún. Ak by pitie predával, mohol by byť podozrilý z trestného činu obecného ohrozenia, kde tresty dosahujú desať rokov vo väzení a hrozí aj výnimočný trest. 

Možné je aj obvinenie z trestného činu ohrozenia zdravia závadnými potravinami z nedbalosti. Otravy metylalkoholom majú v Čechách už 19 obetí, v nemocniciach ležia ďalšie desiatky.

Obvinili už 20 ľudí

Česká polícia v sobotu potvrdila, že v kauze otravy metylalkoholom obvinila 20 ľudí, pričom ďalší zadržaní na svoj ďalší osud čakajú vo väzbe. Obvinení pochádzajú z troch českých samosprávnych krajov. Českí lekári navyše v piatok večer zaznamenali ďalšie potvrdené otravy pančovaným alkoholom, ktorý si zatiaľ vyžiadal 19 obetí.

Česi pritom patria medzi najväčším konzumentov alkoholu na svete a podľa minulý rok zverejnených zistení Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) ročne vypijú takmer 17 litrov čistého alkoholu na hlavu. Vyhlásení českí pivári tak za sebou nechali Maďarov aj Rusov. "Najlepšie" v konzumácii čistého alkoholu na jedného obyvateľa sú podľa WHO Moldavci, Slováci sa ocitli na chvoste prvej dvadsiatky, tesne pred Poliakmi a Rakúšanmi.

Aj zlínskí kriminalisti obvinili ďalších dvoch mužov zo Zlínska, ročník narodenia 1972 a 1974, z porušenia predpisov o nálepkách a iných predmetoch k označenia tovaru. Ak ich súd uzná vinnými, hrozí im až trojročné väzenie.

Správu budeme aktualizovať.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy