Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ďalšia obeť alkoholu. Počet otrávených stúpol na 21
Zdielať na

Ďalšia obeť alkoholu. Počet otrávených stúpol na 21

Už ôsma obeť. To je smutná bilancia pančovaného alkoholu u našich západných susedov. Počet otráv metylalkoholom za ostatné dni stúpol už na 21. Väčšina z nich pochádza z Moravy, ktorá je známa množstvom domácich páleníc. Keďže tých máme dosť aj u nás, je len otázka času, kedy na jedovatý alkohol doplatia aj prví Slováci.

Dodávané s etiketou legálnej firmy

"Ten výskyt v Čechách je už veľký, asi 6 lokalít, to znamená, že to je široko distribuované. Nás prekvapuje jedna vec, že zistili, že to bolo dodávané v kanistroch, v 6-litrovom balení. Dokonca s etiketou legálnej firmy," informuje tajomník Združenia výrobcov liehu Július Forstshoffer. 

V poradí už ôsmou obeťou otravy metylalkoholom je 62-ročná žena z Fryštáku na Zlínsku. Ide o ôsmu obeť závadného alkoholu v Česku, ďalších viac
než dvadsať ľudí je hospitalizovaných v nemocniciach. Veľa z nich je v
kritickom stave. Otrava alkoholom sa objavila už aj v Poľsku, kde zomreli dvaja ľudia po požití omamných látok. Ide o 57-ročného muža a o dva roky mladšiu ženu.

Ďalší muž seniorského veku je v kritickom stave. Počet prípadov začal prudko stúpať od štvrtka. Nik však dosiaľ nevie vysvetliť, kde sa jedovatý alkohol na južnej Morave vzal.

Rozpočet prichádza o milióny

Prípadom otráv jedovatým alkoholom sa zaoberá česká polícia, ktorá vec vyšetruje pre podozrenie zo spáchania trestného činu ohrozenia zdravia z nedbanlivosti. Okrem ujmy na zdraví, pančovaný alkohol každoročne aj na Slovensku pripravuje štátny rozpočet o milióny eur.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy