Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ani hrozba basy nepomohla, opitých vodičov pribúda
Zdielať na

Ani hrozba basy nepomohla, opitých vodičov pribúda

Opitých za volantom neustále pribúda. Za posledný rok došlo k enormnému nárastu. Problémom nie sú ani tresty, ktoré takýmto vodičom hrozia.

Opilci z ciest nezmizli

Najväčším strašiakom mala byť posledná novela cestného zákona, ale nestalo sa tak. Je tomu presne naopak. Vyzerá to tak, že ročné väzenie za promile v krvi a viac zrejme nezabralo.

Od konca minulého roka po jún súdy za ohrozovanie pod vplyvom návykovej látky odsúdili 2 542 ľudí. Pritom opitých ľudí rapídne pribúdalo, mesačne ich bolo aj do 500.

Dobrá správa je, že v tomto smere padli aj odsudzujúce rozsudky. "84 osobám uložili nepodmienečný trest odňatia slobody a 1403 osobám podmienečný trest," upresňuje hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti SR Jana Zlatohlávková.

Väznice sú preplnené

Vo väčšine prípadov sudcovia udeľujú podmienečné tresty. Jedným z dôvodov je aj preplnenosť väzníc. "To vytvára situáciu, že tá hrozba trestu nie je až taká výrazná," myslí si expert na trestné pávo Jaroslav Ivor.

Opitý previnilec tak ostáva na slobode a časom sa spokojne dopúšťa recidívy. V takom prípade už hrozí väzenie na tvrdo aj doživotný zákaz šoférovania. "A to je mimoriadne tvrdá a prísna trestná sadzba, ktorá však ale dosiaľ sa ešte pomerne málo využívala," dopĺňa Ivor.

Čísla ale hovoria o tom, že ani tvrdšie tresty nie sú je pre milovníkov alkoholu za volantov problém. Rezort spravodlivosti napriek tomu o sprísnení trestných sadzieb neuvažuje.

Tresty sú dostatočne prísne

"Napríklad v prípade recidívy súd môže uložiť trest odňatia slobody do 2 rokov, v špecifických prípadoch to môže byť až do piatichrokov, napríklad, keď ide o vedenie prostriedku verejnej dopravy," vysvetľuje ďalej Zlatohlávková.

S tým sa stotožňuje aj expert na trestné právo s tým, že náš trestný zákon a jeho trestné sadzby sú jedny z najprísnejších v EÚ vôbec. Podľa experta by ale bolo dobré urobiť serióznu analýzu ukladania týchto trestov.

V poslednej dobe je najmedializovanejším prípadom nehoda Evy Varholíkovej Rezešovej v Maďarsku, pri ktorej zomreli 4 ľudia. V jej prípade sa už objavil znalec, ktorý načrtol možnosti, akými sa bude môcť na súde brániť. Napríklad to, že alkohol pila až po nehode.

Tento argument sa ale pri dobre vedenom vyšetrovaní dá podľa experta ľahko vyvrátiť. "Pretože sa urobí viacnásobný odber krvi a znalec dokáže jednoznačne povedať, či tá osoba požila alkohol po nehode alebo pred nehodou," tvrdí Ivor.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ/ilustračné

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy