Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
TEST. Ako sa vyhnúť zrážke s diviakmi
Zdielať na

TEST. Ako sa vyhnúť zrážke s diviakmi

V piatok sa v Maďarsku odohrala tragická nehoda, pri ktorej po zrážke s diviakom zahynul jeden Slovák a ďalší dvaja sa zranili. Najmä v tomto období by si vodiči mali na cestách dávať väčší pozor, lebo riziko zrážky so zverou je vysoké.

Desivá zrážka s diviakmi

"Treba jazdiť na diaľkových svetlách, ak teda vozidlá nejdú proti nám. Prípadne, ak zaregistrujete už oči treba začať blikať - teda prepínať diaľkové a tlmené svetlá," myslí si dopravný analytik Maroš Palesch.

So štatistík totiž vyplýva, že najviac dopravných nehôd spôsobených zverou býva v mesiacoch máj až október. Vodiči by si mali dávať pozor hlavne v lesných úsekoch.

Stáva sa aj to, že zviera vybehne priamo pre vás, keď už veľkú šancu odplašiť zver preblikávaním nemáte. Aj v piatok došlo na maďarskej diaľnici k zrážke z diviakmi, pri ktorej zahynul slovenský robotník.

Žiadne vyhýbacie manévre

Nemecký autoklub Adac simuloval zrážku auta s diviakmi. Vyskúšali si vyhýbací manéver pri rýchlosti 80 km/h. Ako je vidieť, auto malo problém zaradiť sa späť na svoju stranu cesty.

Pri takomto manévri sa ľahko môže stať, že sa zrazíte s oprotiidúcim autom, alebo narazíte do stromu či zvodidiel. Následky nehody sú v takýchto prípadoch omnoho väčšie.

"Keď už príde ku kolízii že vám vybehne to zviera vtedy treba brzdiť a pevne držať volant. Žiaden vyhýbací manéver," dopĺňa Palesch. Auto má najlepšie deformačné zóny v prednej časti. Tie by mali znížiť silu nárazu a posádku auta ochrániť.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

svina diva

sita

Súvisiace články

Najčítanejšie správy