Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prokuratúra sa nevzdáva, Hedviga má ísť do ústavu
Zdielať na

Prokuratúra sa nevzdáva, Hedviga má ísť do ústavu

Návrh Generálnej prokuratúry o nariadení vyšetrenia duševného stavu Hedvigy Malinovej pozorovaním v ústave rozpútal vlnu rozporuplných diskusií. Okresný súd totiž tento návrh zamietol. Ten sa však nedávno odvolal a tak o vyšetrení Malinovej bude Krajský súd rozhodovať ešte raz.

Nikto nevie, ako sa to skončí

"Päť rokov som obvinená a neviem že z čoho, takže neviem predpokladať alebo povedať, že ako sa to skončí," povedala ešte začiatkom júna Hedviga Žáková Malinová. Veru tak, presne šesť rokov sa ťahá prípad, vtedy študentky, ktorú cestou na skúšku mali prepadnúť a zbiť zato, že hovorila po maďarsky. Prokuratúra Malinovú v roku 2007 obvinila z krivej výpovede. Údajne si celú kauzu mala vymyslieť.

A to je dôvod, prečo Hedviga Žáková Malinová odmieta komunikovať so znalcami z odboru psychiatrie. I keď sa nakoniec po rokoch na ambulantné vyšetrenie dostavila, na otázky neodpovedala. "Využila svoje právo odoprieť výpoveď v tomto trestnom konaní. Toto právo bude odopierať dovtedy, kým jej nebude oznámené, v čom konkrétne mala klamať vo svojich výpovediach v roku 2006," vysvetlil jej advokát Roman Kvasnica.

A keďže jeden zo znalcov nemal údajne zaplatené "znalečné", oficiálne vyšetrenie Malinovej sa skončilo skôr, ako stihlo začať. "Generálna prokuratúra len postupuje na základe dôkazov, ktoré navrhol obhajca obvinenej a ktoré bolo potrebné prešetriť znalcami z odboru zdravotníctva," povedala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Vladimíra Gedrová.

Dubovcová: Prejav zúfalstva

"Je nepochybné, že Hedviga Žáková Malinová bola v auguste v roku 2006 prepadnutá," doplnil Kvasnica. Keďže znalci niekoľko rokov nedokázali Hedvigu psychicky vyšetriť, požiadali prokuratúru o pozorovanie v psychiatrickom ústave po dobu údajne 3 mesiacov. 

"Vyzerá to tak, že prokuratúra je naozaj v koncoch a že tento prostriedok, ktorý navrhuje, je prejav podľa môjho názoru už číreho zúfalstva," myslí si ombudsmanka Jana Dubovcová.

Generálna prokuratúra sa niektorým vyjadreniam verejnej ochrankyne práv Dubovcovej v prípade Hedvigy Malinovej Žákovej čuduje a berie ich ako neuvážené. Krajský súd v Nitre by mal ohľadom psychiatrického vyšetrenia Hedvigy Žákovej Malinovej rozhodnúť v najbližších dňoch.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Hedviga_Malinová_tmavé vlasy_tvár_portrét

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy