Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Vláda poľutuje Hedvigu Malinovú-Žákovú. Musí!
Zdielať na

Vláda poľutuje Hedvigu Malinovú-Žákovú. Musí!

Vláda Ivety Radičovej vydá komuniké pre tlač. V ňom vyjadrí poľutovanie nad prípadom Hedvigy Žákovej Malinovej. Ministri tak rozhodli na dnešnej schôdzi s cieľom vyriešiť prípad mimo súdov. A to tzv. zmierom...

Bývalú študentku v minulosti v Nitre napadli dvaja muži podľa jej slov preto, že hovorila po maďarsky. Napokon ju obvinili z krivej výpovede. Hedviga sa sťažovala na Európskom súde pre ľudské práva, s vládou sa dohodla na zmieri.

Vláda v dohode pripustila, že sú určité okolnosti, ktoré vyvolávajú pochybnosti v súvislosti s rešpektovaním jej práv zaručených v Dohovore na ochranu ľudských práv a základných slobôd.

Ospravedlnenie príde po 5 rokoch

Sťažovateľka podľa dohody prehlasuje, že nemala a nemá voči Slovenskej republike žiadne finančné nároky. Zároveň sa vzdáva všetkých prípadných ďalších nárokov voči Slovenskej republike v súvislosti so skutkovými okolnosťami, ktoré tvoria podstatu sťažnosti.

Obe strany sa v dohode zaväzujú, že nebudú žiadať o predloženie prípadu veľkej komore podľa Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

Európsky súd rozhodol v novembri

“Obe strany si uvedomujú, že táto dohoda bude v prípade jej akceptovania Európskym súdom pre ľudské práva predstavovať konečné urovnanie prípadu a jej splnenie bude predmetom dohľadu zo strany Výboru ministrov Rady Európy,” uvádza sa v závere dohody. Európsky súd zmier sťažovateľky so Slovenskou republikou schválil 8. novembra 2011.

Prípad svojho času zamrzol na Generálnej prokuratúre. Viac v reportáži Dalibora Skladana.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy