Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Skorumpovaný lekár dostal dvojročný trest a pokutu 3 000 eur
Zdielať na

Skorumpovaný lekár dostal dvojročný trest a pokutu 3 000 eur

Špecializovaný trestný súd dnes rozhodoval o výške trestu pre skorumpovaného posudkového lekára a jeho referentku. Obaja pôsobili na pobočke sociálnej poisťovne v Humennom. Za úplatky priznávali invalidné dôchodky osobám, ktoré na to nemali nárok.

Obvinenému lekárovi a jeho referentke hrozilo za prijímanie úplatku 8-ročné väzenie. Výsledok dohody o vine a treste je však miernejší. "Súd uznal Antona B. vinným a odsúdil ho na trest odňatia slobody na dva roky s podmienečným odkladom na tri roky," konštatuje Katarína Kudjaková, hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu.

Peňažný trest  - 3 000 eur

Dva roky okrem toho nesmie vykonávať činnosť posudkového lekára a zaplatiť má tiež peňažný trest vo výške 3 tisíc eur. Táto suma mimochodom predstavuje približne jeho dva mesačné platy. V prípade sú obvinení aj 13 invalidní dôchodcovia, ktorí úplatok dávali. "Výška úplatku za posudok v prospech posudzovaného bola v jednotlivých prípadoch do dvetisíc" eur, poznamenal hovorca Prezídia policajného zboru SR Michal Slivka.
Ak by teda každý z obvinených podplácal 200 eurami, aj to by lekárovi bezmála vystačilo na pokutu. Referentku vyšlo podplácanie ešte menej. Aj ju odsúdili na trest odňatia slobody na dva roky s podmienečným odkladom na tri roky, na jeden rok má zákaz vykonávať funkciu v štátnej a verejnej službe, no pokutu zaplatí podstatne menšiu. "Obžalovanej Nadežde Č. uložil súd peňažný trest tisíc eur," hovorí Katarína Kudjaková.

Úplatok dalo minimálne 13 ľudí

Číslo tých, ktorí podplácali, pritom nie je konečné. Mohlo ich teda byť podstatne viac ako 13. Zatiaľ sa nedá povedať, o koľko tisíc si lekár a jeho referentka prilepšili. A nedá sa povedať ani to, o koľko prišiel štát tým, že vyplácal invalidné dôchodky osobám, ktoré na to nemali nárok. Obvineným invalidným dôchodcom hrozí trojročné väzenie. Vylúčené však nie je ani to, že neoprávnene nadobudnuté dôchodky budú musieť vrátiť.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Skorumpovaný lekár dostal dvojročný trest

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy