Jasno
18°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Sporná cesta. Starostka si ukrojila z cudzieho pozemku
Zdielať na

Sporná cesta. Starostka si ukrojila z cudzieho pozemku

Starostka bratislavskej mestskej časti Devín dala postaviť novú cestu medzi domami. Všetko by bolo v poriadku, keby to neurobila bez súhlasu majiteľa súkromného pozemku, cez ktorý časť cesty prechádza. Podľa nej takéto odkrojenie z kusu pozemku nie je porušenie zákona. Viac zisťoval k prípadu reportér Ján Baček.

Na vlastníkov pozemkov sa pozabudlo...?

Na otázku, či skutočne nebol porušený zákon, odpovedala starostka Ľubica Kolková takto: "Domnievam sa, že nie... To sa bežne dialo za socializmu, že sa budovali cesty kade-tade... Mám za to, že ohláškou sme si splnili povinnosť."

Pravdou ale je, že si starostka do dnešného dňa nevysporiadala vlastnícke vzťahy pod cestou a napriek tomu stavbu povolila. S opravou starej zničenej cesty sa mestská časť tak poponáhľala, že neoslovila všetkých vlastníkov pozemkov a stavbu si dokonca povolila sama.

Cesta bez stavebného povolenia

"Sme presvedčení o tom, že starostka pôvodnú cestu rozšírila na naše pozemky a ešte aj dobudovala kanalizáciu, na ktorú nemala všetky povolenia," informovala mediálna zástupkyňa J&T Real Estate Katarína Krajňáková.

"Pravdepodobne ide o čiernu stavbu, pretože podľa tohto rozsahu prác, aké tu boli vykonané, tak by bolo nutné žiadať o stavebné povolenie... Investor je vyslovene šokovaný takýmto prístupom samosprávy k súkromnému vlastníctvu," dodáva Krajňáková. Vlastník domu sa pokúšal aj o dohodu, no bezvýsledne.

Advokátka je na strane vlastníkov

Podľa advokátky je pochybenie na strane starostky. "Každopádne mala obec už dávno požiadať o zápis do vecného bremena do katastra nehnuteľností. Rozhodne však ani ak by toto vecné bremeno existovalo, tak neoprávňuje vlastníka stavby túto stavbu rozširovať na ďalšie časti pozemku," komentovala advokátka Bronislava Pavelková. Prípadom sa už zaoberá polícia, vlastník pozemku je totiž rozhodnutý nechať celú vec prešetriť prokuratúrou.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy