Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Slovenská realita. Miesto charity končia tony oblečenia v spaľovniach
Zdielať na

Slovenská realita. Miesto charity končia tony oblečenia v spaľovniach

Slovensko patrí ku krajinám, ktoré nekompromisne likvidujú falošný tovar, ktorý zaistia colníci. Iba nedávno trnavský colný úrad spálil v peci takmer 4-tisíc kusov oblečenia, približne 8 a pol tisíc topánok a rôzne hračky. No možno by sa to dalo celé robiť úplne inak. V Česku napríklad môžu oblečenie po jednoduchej úprave použiť na humanitárne účely....

Kvôli ušlému zisku je cieľom spaľovňa

Tisícky tričiek, teplákových súprav, obuv. Desiatky tisíc kusov oblečenia len tak zhorí v spaľovni. Trnavskí colníci tento tovar zaistili ešte v januári. Falzifikátov značkového tovaru sa majiteľ vzdal a teda boli zničené. Ide o bežnú prax na Slovensku, ktorá by ale mohla byť úplne iná, ak by sa upravili platné zákony.

Keď totiž majiteľ ochrannej známky, ktorú falšovatelia napodobnili, povie, že nesúhlasí s ďalším použitím takéhoto textilu, tovar musí byť zničený. Problém je aj v tom, že ak by z falošného oblečenia zmizli značkové logá, aj takto upravený tovar stále podlieha clu, hoci by ste ho chceli použiť na humanitárne účely.

Pre ľudí, ktorí prišli o všetko...

Podľa colníkov by totiž majitelia predajom takéhoto oblečenia prišli o milióny eur. Niektoré krajiny ale takýto tovar používajú na humanitárne účely. Stačí odstrániť nášivky a prešiť logá a textil nemusí skončiť v spaľovni.

Napríklad Česká republika falošný textil, ak je zdraviu neškodný, umožňuje miestnym organizáciám získať pre humanitárne účely. Získajú ho pritom úplne zadarmo. Zákon im prikazuje na takomto textile odstrániť reklamné označenia a musia ho označiť nenápadným nápisom HUMANITA. Toto oblečenie pomáha napríklad aj ľuďom, ktorí pri záplavách prišli o všetko.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy