Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Adekvátny trest? Týrala synčeka, dostala 4 roky...
Zdielať na

Adekvátny trest? Týrala synčeka, dostala 4 roky...

Matke, ktorá udrela svojho polročného synčeka tak, že skončil v nemocnici, súd mimoriadne znížil trest. Tridsaťročnej Zdenke hrozilo za týranie až 15 rokov za mrežami. Najnovšie zníženie trestu zatiaľ nie je právoplatné.

Dieťa plakalo, tak ho bila

Zdenka, ktorá pravdepodobne trpí ľahšou mentálnou poruchou, sa dostala minulý rok so svojím polročným dieťatkom do lučeneckého zariadenia pre osamelé matky.

Výchovu svojho synčeka ale evidentne sama psychicky nezvládala. Keď si už s plačúcim dieťaťom nevedela dať rady, podľa všetkého ho neváhala ani udrieť a to aj po tváričke, či hlavičke.

Naposledy udrela svojho synčeka tak, že skončil so zraneniam hlavy v banskobystrickej nemocnici, vyšetrovateľ ju obvinil zo zločinu týrania blízkej a zverenej osoby.

Tvrdila, že dieťa netýrala

Aj napriek tomu, že aj ďalšia klientka domova pre osamelé matky na hlavnom pojednávaní priznala, že viackrát videla Zdenku, ako udrela svojho synčeka, hlavne keď plakal a vyšetrenia chlapčeka odhalili aj staršie zranenia, samotná Zdenka týranie odmietala.

Na hlavnom pojednávaní, na ktorom vypovedala aj lekárka, senát rozhodol, že Zdenka je vinná zo zločinu, z ktorého bola obvinená. Hrozilo jej, že vo väzení si posedí 7 až 15 rokov. Uložili jej však podstatne miernejší trest. A to 4 roky nepodmienečne!

Rozhodnutie nie je právoplatné

Ak páchateľ spácha trestný čin v stave zmenšenej príčetnosti, čo je aj Zdenkin prípad, súd môže mimoriadne znížiť trest. Súčasne však musí uložiť ochranné liečenie, aby sa zabezpečila ochrana spoločnosti. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné, nakoľko obžalovaná, ako aj prokurátor, si ponechali lehotu na odvolanie.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

TV JOJ/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy