Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slováci v "akcii". Vlani sme v zahraničí spáchali vyše 1000 deliktov!
Zdielať na

Slováci v "akcii". Vlani sme v zahraničí spáchali vyše 1000 deliktov!

Len pred týždňom zadržala rakúska protiteroristická jednotka Cobra troch Slovákov. Tí spolu s Turkami predávali falošný jadrový materiál. Od policajných agentov, ktorí sa vydávali za kupujúcich, pýtali neuveriteľných 764 000 eur.

Podľa doterajších štatistík sa Slováci najčastejšie dopustili trestných činov v susedných krajinách ako je Česko, Rakúsko, Poľsko a Maďarsko. Zo vzdialenejších krajín dominujú Taliansko a Veľká Británia.

Kriminalita Slovákov v zahraničí stúpa

Ich celkový počet za posledný rok je ale príliš vysoký. "V roku 2011 sme zaznamenali 1065 deliktov zo strany občanov SR v zahraničí," uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel.

Ku koncu mesiaca je v zahraničí vo väzbe až 653 osôb. Zatiaľ, čo v poslednom prípade v Rakúsku išlo o podvod, nie je to najopakovanejší trestný čin Slovákov mimo nášho územia. "Najčastejšie evidujeme riadenie motorových vozidiel pod vplyvom alkoholu, ale sú tam aj krádeže či výtržnosti," priblížil Gandel.

Každá krajina rieši zločiny po vlastnom

Každá krajina si delikty spáchané na jej území rieši sama. Trestné stíhanie, následný súdny proces aj výkon trestu vykonávajú tamojšie orgány. "V zásade vždy je príslušná tá krajina, kde sa stal samotný skutok," vysvetlila expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.

Tým lepším prípadom je to, že dotknutá osoba dostane trest vyhostenia. Tomu ale predchádza riadny súdny proces. Okamžitým opustením krajiny to však nekončí. "Ale potom bude následne prebiehať trestné konanie aj na našom území," doplnila Kurilovská.

A nasledovať môže aj ďalší trest, tentokrát už na Slovensku. Akú takú podporu však môže poskytnúť naša ambasáda v tej ktorej krajine. "Môže jednak požiadať o pomoc jednotlivé veľvyslanectvá a potom sa to rieši prostredníctvom ministerstva spravodlivosti,"  povedala Kurilovská.

Trest si môžete odsedieť aj v zahraní


Spoliehať sa netreba ani na trest vyhostenia a už vôbec nie na vydanie na Slovensko. To krajiny totiž v prípade spáchania trestného činu na ich území takmer vôbec nerobia. Najväčšia pravdepodobnosť je to, že si trest odsedíte priamo v zahraničnej base.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy