Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Žobráci neraz klamú telom a teraz sa chcú súdiť
Zdielať na

Žobráci neraz klamú telom a teraz sa chcú súdiť

Žobráci z Rumunska zaplavili väčšinu európskych metropol. Viaceré krajiny preto uvažujú, že otravné žobranie v uliciach veľkých miest zakážu. V Rakúsku to už urobili a teraz stojí 5 spolkových krajín pred ústavným súdom. U nás môžu žobráci dostať iba nízku pokutu.

Na súd sa obrátili žobráci s tým, že ich ústavné právo na slobodu pohybu a pobytu je porušené. "Tieto krajiny svojimi rozhodnutiami vydali absolútny zákaz žobrania," hovorí právnik Róbert Dobrovodský.

Žobranie u nás nie je zakázané

 V piatok ústavný súd zatiaľ len vypočul 5 spolkových krajín a rozhodnúť o zákaze, či povolení žobrania by mal do niekoľkých týždňov. Žobranie v u nás nie je zakázané, policajti ale môžu konať vtedy, ak je táto činnosť obťažovaním. "Žobranie možno zakázať len zákonom. V prípade, že by mesto všeobecne záväzným nariadením dané zakázalo, nariadenie by bolo s veľkou pravdepodobnosťou v rozpore so zákonom a s ústavou a preto by bolo zrušené," tvrdí Róbert Dobrovodský.
Kým žobrák v spolkovej krajine Štajersko dostane pokutu až do výšky 2 tisíc eur, u nás je to iba almužna. "Môžeme ho riešiť na mieste blokovou pokutou až do výšky 33 eur," poznamenáva hovorca Mestskej polície v v Bratislava Peter Pleva.

Žobráci neraz klamú telom

Na bratislavských križovatkách ste mohli pravidelne stretávať telesne postihnutých žobrákov. Údajne nepočujúca Rumunka dúfala, že hendikep jej vynesie viac peňazí. Všetkých vodičov však klamala. Aj podobné praktiky mali aj jej krajania. "Pred okoloidúcimi predstierali, že majú amputovanú nohu. Akonáhle takéhoto človeka začala hliadka riešiť, zobral si barličky, dal si ich pod pazuchu a odkráčal na dvoch nohách," tvrdí Peter Pleva. "V prípade, že tento žobrák klame a takto vymámi peniaze od ľudí, môže sa dopustiť trestného činu podvodu," vysvetľuje právnik Róbert Dobrovodský.

Žobráci neraz klamú telom a teraz sa chcú súdiť

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy