Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Z Luníka IX. sa šíril smrad. Môže za to chemikália...
Zdielať na

Z Luníka IX. sa šíril smrad. Môže za to chemikália...

Košičanov vystrašil smradľavý zápach šíriaci sa zo sídliska Luník IX. Po niekoľkých hodinách sa ukázalo, že ide o nebezpečnú chemikáliu, ktorú niekto vyhodil na skládku odpadov.

Vyhodená chemikália na skládke

Zistilo sa, že zápach sa šíri zo skládky nebezpečných odpadov nachádzajúcej sa medzi košickými mestskými časťami Luník IX a Myslava. Zápach bolo cítiť v mestských častiach Juh, Barca, ba dokonca až na sídlisku Nad jazerom, ktoré je od skládky vzdialené niekoľko kilometrov.

Na mieste zasahovala desiatka hasičov, na pomoc privolali aj jednotku civilnej ochrany. Okolie sídliska zabezpečovala štátna i mestská polícia, ktorá oblasť skládky uzavrela.

Hraničná hodnota metylmerkaptanu

Podľa vyjadrenia hasičov namerané hodnoty vykazovali hraničnú koncentráciu metylmerkaptanu, ktorý sa používa napríklad na odorizáciu zemného plynu. Pracovníci civilnej ochrany napokon látku neutralizovali  a vytvorením vodnej clony zabránili rozptyľovaniu plynu.

Zásah trval takmer do pol tretej nad ránom. Podľa našich informácií nebol nikto zranený. Na mieste udalosti ostali príslušníci polície a chemici z Jasova, ktorí robia merania koncentrácie a naďalej monitorujú situáciu.

Lunik IX._ľudia na sídlisku_bytovka_Rómovia

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy